Voronin face bășcălie de construcția lacurilor de acumulare: Va fi centralizat sau „лягушатники”

09 Iun. 2022, 12:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Iun. 2022, 12:25 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege care propune îmbunătățirea cadrului normativ în scopul dezvoltării sectorului hidroameliorativ. Propunerile de modificare a Legii apelor și Codului funciar au fost susținute, în cadrul ședinței plenare de astăzi, cu voturile a 65 de deputați.

Adoptarea noii legi va permite simplificarea procedurii de eliberare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei la irigare. Astfel, va fi redus termenul de examinare a cererii și de eliberare a autorizației de mediu pentru folosința specială a apei, de la 30 la 20 de zile.

Totodată, se propune ca în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare funcțional autorizația de mediu pentru folosința specială a apei să fie eliberată asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigație și Stațiunilor Tehnologice pentru Irigare, care gestionează infrastructura de irigare.

O altă prevedere a proiectului se referă la reglementarea procedurii de cesionare a autorizației de mediu pentru irigare. În cazul în care sunt mai mulți cesionari în arealul unui sistem de irigație, înregistrarea cesiunii autorizației de mediu se va face pentru fiecare cesionar în parte.

Amendamentele la Codul funciar vor permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a bazinelor de acumulare a apelor din precipitații.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea susține că în prezent asistăm la blocarea râurilor pentru aș numitele broscării, ceea ce duce la distrugerea râurilor și disecarea lor. Ministerul Mediului trebuie să facă o investigație. Toate digurile construite neautorizat trebuie înlăturare. Legea adoptată va permite construcția de lacuri centralizate a apelor pluviale.

„Construcția așa numitor lacuri este necesară, în condițiile în care în anumite perioade ale anului avem foarte multe precipitații, iar în perioada de secetă agricultorii își vor iriga terenurile cu această apă. Asemenea lacuri au existat înainte de anul 1990 și trebuie să restabilim acest lucru”, a punctat Bolea.

Vladimir Voronin din blocul BCS l-a întrebat pe Bolea dacă asemenea bazine vor fi construite autorizat sau după principiul așa numitor „лягушатники” (broscării n.r).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău