Zeci de persoane din Rusia și-au criogenat corpurile în speranța că vor trăi veșnic. Cât costă o procedură

22 Mai 2021, 07:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mai 2021, 07:00 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

O companie din Rusia a lansat în urmă cu 15 ani o afacere care le permite oamenilor să fie congelați, cu speranța că vor putea reveni la viață atunci când știință va progresa.

În cadrul companiei KrioRus, peste 80 de persoane și-au congelat trupul cu speranța că știința îi va reînvia. Procedura este parcă desprinsă din filmele SF. După deces, sângele este drenat din corp și pus la păstrare.

„Corpul este scufundat vertical, cu capul în jos, în azot lichid și conservat la o temperatură de minus 196 de grade Celsius. Este un pariu ştiinţific, nu există nimic spiritual sau religios. Plecăm de la ideea că progresul nu are limite”, spun cei care au fondat compania.

Israelienii fac și ei progrese spre dobândirea vieții veșnice. Tratamentele cu oxigen hiperbaric reușesc să te întinerească la nivel celular chiar și cu 25 de ani.

Preţurile criogenării sunt în funcţie de veniturile deţinute în prezent, dar şi de naţionalitate. Astfel, pentru ruşii care optează pentru acest serviciu şi a căror medie salarială lunară este de 760 de dolari, criogenarea întregului corp costă 36.000 de dolari şi 15.000 de dolari doar a creierului. Pentru indivizii care nu sunt ruşi, preţurile sunt puţin mai mari.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.