Ce reprezintă proiectul Starlink, una dintre „nebuniile” lui Elon Musk

15 Iul. 2021, 10:49
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Iul. 2021, 10:49 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Elon Musk e unul dintre miliardarii care vor să cucerească spațiul. Până acolo, însă, vrea să conecteze la internet toată lumea și o face cu ajutorul Starlink, scrie playtech.ro.

Elon Musk e cunoscut drept șeful Tesla și cel care conduce SpaceX, compania cu care vrea să cucerească spațiul. Planurile miliardarului nu înseamnă, însă, doar fabricarea de mașini electrice și organizarea de zboruri spațiale private (sau posibila colonizare a planetei Marte).

Un proiect ambițios, derulat deja de câțiva ani buni, care poartă semnătura excentricului miliardar (vizionar, ar spune unii) se numește Starlink. E vorba de o rețea uriașă de sateliți pe care Musk vrea să-i trimită să orbiteze în jurul Pământului pentru a oferi internet în fiecare colț al lumii – din Africa și până în Antarctica.

Mulți dintre acești sateliți au fost deja trimiși în spațiu, dar strategia e ca, în următoarele decenii, nu mai puțin de 42.000 de sateliți să orbiteze în jurul Terrei. Ai zice că sună a scenariu SF, dar nu e deloc așa.

Starlink, un proiect extrem de ambițios

Musk susține că sateliții săi vor oferi internet de mare viteză pe toate zonele de pe continent. Fără cabluri, relee sau stâlpi de comunicații. Totul direct din satelit.

2021 a fost început în forță, în acord cu ambițiile lui Musk. La începutul anului, SpaceX a lansat pe orbită o altă rundă de sateliți Starlink, folosindu-se de racheta Falcon 9, pusă la treabă pentru a opta oară. E un record pentru o astfel de rachetă, care a aterizat și de această dată cu bine.

Numărul sateliților trimiși de Musk pe orbită depășise deja 1.000 la începutul acestui an. Cu o lună în urmă, Musk trimitea pe orbită satelitul Turksat 5A, un satelit conceput să opereze timp de 15 ani, oferind acoperire pentru internet de bandă largă în Turcia, Orientul Mijlociu, Europa şi în anumite zone din Africa.

Cum spuneam, pare un plan ambițios, dar totul se face cu pași mici. Se pare că șefului SpaceX îi iese deocamdată.

Nevoie acoperită de Musk

Cifrele citate de Business Insider arată că aproape jumătate din populația lumii nu are, în acest moment, acces la internet. Infrastructura costă și multe țări, regiuni, comunități nu-și permit acest lucru. Musk ar vrea să rezolve această problemă,

În următorii cinci ani de zile, vor exista pe orbită nu mai puțin de 12.000 de sateliți Starlink, potrivit țintelor asumate. Toți acești sateliți vor gravita pe orbita joasă a Pământului – lucru care reduce riscul de conexiune slabă, așa cum se întâmplă în cazul altor sateliți clasici de internet.

Ei vor fi în permanență în mișcare, motiv pentru care sunt necesari atât de mulți – pentru a acoperi toate colțurile lumii.

Mecanismul nu-i greu de înțeles: fiecare satelit se va conecta cu alții prin intermediul razelor laser, creând ceva asemănător coloanei vertebrale a rețelei. Cei care beneficiază de internet de la Musk trebuie să capteze semnalul cu ajutorul unei antene speciale, nu mai mare decât o pizza clasică.

Această antenă își poate orienta fasciculul către orice satelit care se află în imediata apropiere, tocmai pentru a se asigura că nu se întrerupe conexiunea la internet.

Poate ai văzut inclusiv pozele surprinse deasupra României, cu mici lumini mișcătoare, care se mișcau una dupa alta. Par niște stele, dar nu sunt. Sunt chiar sateliții lui Musk.

Unde se asigură deja internet și cât de bun e

Trebuie spus că Musk nu s-a folosit doar de banii săi pentru a pune pe picioare proiectul Starlink. A primit și aproape 900 de milioane de dolari sub formă de granturi din partea Comisiei Federale de Comunicații a SUA la sfârșitul lui 2020. Suma este, însă, mică pe lângă zecile de miliarde de dolari investite de SpaceX.

2021 s-ar putea să fie un an definitoriu.

SpaceX afirmă că se așteaptă ca rețeaua să atingă o acoperire globală până în această toamnă – deși disponibilitatea regională va depinde de aprobarea autorităților de reglementare. Musk a declarat la Congresul Mondial de Telefonie Mobilă din luna iunie că serviciile Starlink vor fi disponibile în întreaga lume cu excepția celor doi poli începând cu luna august.

Deocamdată serviciile Starlink sunt disponibile doar în anumite părți ale SUA, Canada și alte câteva țări dar serviciul se laudă deja cu peste 10.000 de clienți și acoperirea va continua să crească pe măsură ce mai mulți sateliți se vor alătura constelației.

„Utilizatorii trebuie să se aștepte la viteze care variază între 50 și 150Mbps și o latență între 20 și 40 de milisecunde în majoritatea locurilor în următoarele câteva luni”, scrie pe site-ul Starlink. „Pe măsură ce lansăm mai mulți sateliți, instalăm mai multe stații la sol și ne îmbunătățim rețeaua software, vom avea o îmbunătățire dramatică a vitezei de transfer, latenței și uptime-ului”.

Elon Musk scria recent pe Twitter că se așteaptă ca Starlink să își dubleze viteza la 300Mbps până la sfârșitul anului.

Cât costă internetul de la Starlink

Deocamdată, cine a primit internet prin intermediul Starlink s-a declarat mulțumit. Site-ul DownDetector.com, care ține evidența în timp real a întreruperilor, menționează doar 4 căderi ale Starlink în 2021, câte una în ianuarie, februarie, aprilie și mai.

Este important de menționat că internetul nu este gratuit.

Costul serviciului este de 99$ pe lună, plus taxe și comisioane și o plată inițială de 500$ pentru antena și routerul de care utilizatorii vor avea nevoie pentru a putea recepționa semnalul.

Starlink afirmă că primește comenzi de la clienți pe baza sistemului „primul venit, primul servit” și că onorarea unor precomenzi ar putea dura până la 6 luni.

Nu doar pare mult, chiar e, dar miliardarul crede că acest preț va fi plătit de cei care nu au conexiune la internet prin fibră optică sau orice altă infrastructură.

Există, totuși, câteva probleme

SpaceX nu e singura companie care trimite sateliți în spațiu pentru a oferi internet, mai sunt și altele. Doar că astronomii se declară îngrijorați de acest lucru și atrag atenția asupra impactului pe care aceste dispozitive îl pot avea asupra telescoapelor de pe Terra.

Explicația e simplă: specialiștii care observă cerul nopții din zone ferite de lumină observă și sateliții lui Musk.  Asta îi cam induce în eroare pentru că pot observa un obiect posibil periculos pentru Pământ, dar îl pot trece cu vederea considerând că e vorba doar de un satelit. Cu alte cuvinte, sateliții pot fi confundați cu alte obiecte cerești și invers.

Musk a încercat să rezolve această problemă. A vopsit porțiunile îndreptate spre Pământ ale sateliților în negru, tocmai pentru a le reduce capacitatea de reflexie. Doar că specialiștii au atras atenția că nu-i suficient.

Simulările oferite de ei au arătat că sateliții Starlink vor continua să fie captați de telescop chiar și atunci când ar fi vopsite în culori închise. Simulările au fost făcute pe cei 12.000 de sateliți anunțați inițial, iar adăugarea altor 30.000 ar da naștere unor probleme noi.

Experții susțin că, în momentele de crepuscul, când este cel mai bine să fie observate multe dintre corpurile din sistemul solar, lumina sateliților poate să interfereze în moduri nefericite. Calculele lor au arătat că marile telescoape nu reușesc să evite lumina sateliților în 20% dintre situațiile în care sunt folosite.

De multe ori imaginile obținute sunt distruse de interferențele din partea sateliților artificiali.

Musk, însă, are de partea sa legea. Nu există legislație care să reglementeze cum, când și în ce condiții să trimiți sateliți în spațiu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală