ANRE a intervenit de urgență la prețurile en-gros la combustibil. Spune că nu generează scumpirea prețurilor la pompă

16 Iul. 2021, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iul. 2021, 16:09 // Actual //  MD Bani

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în ședință publică modificarea Hotărârii Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021.

Potrivit unui comunicat al ANRE, decizia prevede modificarea valorilor marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021.

Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei.

Totodată, decizia aprobată astăzi nu va influența creșterea prețurilor cu amănuntul la produsele petroliere, prețul la pompă fiind calculat în baza parametrilor stabiliți anterior.

Intervenția ANRE survine urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective.

Modificarea a fost aprobată în urma unei runde de consultări publice asupra proiectului în cauză cu participarea părților interesate și a fost operată cu scopul de a evita o destabilizare pe piața produselor petroliere din Republica Moldova. Decizia a fost aprobată în regim de urgență, este una pe termen scurt, ulterior fiind necesară revizuirea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, modificată recent prin Legea nr. 54/2021.

ANRE susține că va continua să monitorizeze evoluțiile în procesul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere și va interveni prompt în caz de necesitate.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

OMV, gigantul energetic austriac, a întrerupt relațiile cu Gazprom după ce a confiscat livrări de gaz rusesc în valoare de 230 de milioane de euro pentru a acoperi un premiu arbitral câștigat împotriva companiei ruse, scrie Reuters.

Acest act a marcat sfârșitul unui parteneriat de mai bine de 50 de ani între OMV și Gazprom, iar sursele spun că acesta ar fi fost motivul pentru care Gazprom a suspendat furnizările de gaz către Austria, la doar câteva zile după sechestrarea livrărilor. OMV, care deținea încă contracte cu Gazprom până în 2040, a decis să utilizeze gazul confiscat pentru a pune în aplicare decizia arbitrală, deoarece s-ar fi putut pierde oportunitatea de a proceda astfel în contextul unei posibile întreruperi a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

În pofida acestei opriri, Austria continuă să primească gaz rusesc prin Slovacia, ceea ce sugerează o strategie indirectă a OMV de a menține aprovizionarea, deși relațiile cu Gazprom s-au înrăutățit. Anul 2022 a marcat o schimbare majoră pe piața gazelor, când majoritatea țărilor europene au renunțat la gazul rusesc, iar OMV a încercat să se reducă treptat de la dependența de Gazprom, dar cu costuri semnificative pentru investițiile sale rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală