O pasăre care se credea a fi dispărută, identificată de către cercetători după 170 de ani

02 Mart. 2021, 16:02
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 16:02 // Au Bani //  Realitatea.md

Black-brown babbler este una dintre cele mai enigmatice păsări din Asia, care tocmai a ieșit din ascunziș. Pentru prima dată după o perioadă de 170 de ani, cercetătorii au raportat săptămâna trecută că în Indonezia a fost găsit un black-brown babbler sau „malacocincla perspicillata”.

Ornitologii au descris pentru prima dată „malacocincla perspicillata” în jurul anului 1850 în urma colectării singurului exemplar cunoscut al speciei. Specimenul a fost inițial etichetat greșit ca provenind din insula Java, și nu din Borneo, împiedicând încercările timpurii de localizare a altor exemplare. Chiar și după ce ornitologii au clarificat proviniența geografică, nimeni nu a reușit să găsească pasărea.

În 2016, odată cu înființarea „BW Galeatus”, un grup de observatori a păsărilor din Borneo, Indonezia, au intrat în contact cu localnicii pentru a-i învăța despre diversitatea aviară din provinciile lor. Doi dintre acei oamenii instruiți, Muhammad Suranto și Muhammad Rizky Fauzan, erau curioși de identitatea unei păsări negre și brune pe care o vedeau uneori zburând în timpul călătoriilor lor în pădurea din Kalimantanul de Sud, una dintre provinciile Indoneziei din Borneo. În octombrie anul trecut, Suranto și Fauzan au reușit să fotografieze una dintre păsări și să i le trimită lui Joko Said Trisiyanto, membru al „BW Galeatus”.

„Am fost confuz când am primit fotografiile, pentru că semăna un pic cu Horsfield babbler, dar nu se potrivea întocmai cu acea specie”, a spus Trisiyanto. Fotografiile se potriveau mai degrabă cu o ilustrație a unui black-brown babbler, o pasăre listată în ghidul Trisiyanto ca fiind cel mai probabil dispărută.

Experții susțin că aceasta este o descoperire extrem de importantă pentru ornitologia indoneziană, practic la fel de șocantă ca redescoperirea porumbelului pasager sau a curcanului Carolina, cele din urmă fiind două specii de păsări dispărute.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău