(FOTO) O sferă metalică „misterioasă”, cu inscripții în limba rusă, descoperită pe o plajă din Bahamas

02 Mart. 2021, 18:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Realitatea.md
02 Mart. 2021, 18:55 // Au Bani //  Realitatea.md

O femeie din Marea Britanie a găsit, în timpul unei plimbări pe o plajă a insulei Harbour din Bahamas, o sferă metalică, strălucitoare, cu inscripții în limba rusă. Descoperirea neobișnuită pare a fi parte a unei rachete americane, produsă în Ucraina.

După cum relatează The Independent, sfera metalică este din titaniu și are pe ea o inscripție în limba rusă, potrivit căreia bila este destinată pentru utilizare la temperaturi de la minus 170 până la minus 196 de grade, are o capacitate de aproximativ 43 de litri, o greutate maximă de aproximativ 41 kg și sugerează, de asemenea, că ar fi putut fi produsă în 2018.

Preluând această știre, RIA Novosti a descoperit că pe site-ul întreprinderii „Iujmaș” (Yuzhmash) din Ucraina este indicat despre „containere sferice, care asigură păstrarea în siguranță a gazelor la temperaturi criogene de până la minus 196 de grade Celsius”, produse de companie. Acestea ar fi livrate pentru rachetele Antares de producție americană.

Expertul în domeniul cosmonauticii Vadim Lukașevici, solicitat de RIA Novosti să examineze pozele cu sfera metalică depistată în Bahamas a confirmat că, cel mai probabil, este de producție ucraineană.

„Nu putem afirma cu siguranță, dar pare a fi o butelie pentru heliu care se află în interiorul rezervorului cu oxigen lichid utilizat la rachete. Chiar și temperaturile [indicate] coincid”, a spus Lukașevici.

Ultima lansare a rachetelor Antares la ziua de astăzi a avut loc pe 20 februarie. Lansarea acestor rachete au loc de la cosmodromul Wallops Island Test Center de pe insula Wallops, iar traseul acestora „trece” un pic mai la nord de insulele Bahamas.

„Prima etapă cade în ocean, se distruge, iar în continuare acest rezervor, ca o plută ajunge pe o oarecare insulă”, a mai comentat expertul.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău