Primele detalii despre răpirea lui Nicolai Ceaus din Moldova: Brățara electronică și două luni în arest la domiciliu

05 Aug. 2021, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Aug. 2021, 09:53 // Actual //  MD Bani

Fostul judecător Nicolai Ceaus, care a fost răpit din Moldova în primăvara acestui an, oferă primele detalii cum a ajuns a fi privat de libertate. În cadrul unei ședințe cu ușile închise, Ceaus a fost trimis în arest la domiciliu pentru o perioada de două luni, nu înainte de a le oferi detalii procurorilor.

Astfel, Nicolai Ceaus afirmă că până a fi răpit, a fost servit cu o gumă de mestecat care conținea substanțe chimice. Presa din Ucraina nu scrie cine este persoana care l-ar fi servit pe Ceaus. Ulterior, acesta a devenit inconștient de acțiunile sale.

De asemenea, fostul magistrat a menționat că i-a fost întinsă o cursă, scrie Realitatea.md.

În următoarele două luni, Ceaus se va afla în arest la domiciliul fiind obligat să poarte o brățară electronică.

Din 2016, Ceaus se afla în Moldova. Potrivit informațiilor, judecătorul a ajuns în Moldova cu suportul oamenilor din anturajul fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko. Acesta a fugit în Moldova pe fundalul unor acuzații că ar fi primit mită în valoare de 150 de mii de dolari.

Rada Supremă a Ucrainei și-a exprimat acordul pentru ca judecătorul să fie reținut. Cu toate acestea, Ceaus, profitând de imunitatea judiciară, a părăsit teritoriul Ucrainei.

Amintim că, la începutul lunii aprilie, de pe o stradă din Chișinău, Nicolai Ceaus ar fi fost răpit de persoane necunoscute. Se presupune că la mijloc ar fi fost implicate serviciile secrete ucrainiene, precum și angajați ai Ambasadei Ucrainei la Chișinău, care ar fi asigurat transportarea nestingherită a lui Ceaus în Ucraina, lucru infirmat de structurile diplomatice.

Din aprilie și până la sfârșitul lunii iulie, Ceaus a apărut de câteva ori în vizorul presei. Acesta preciza că nu a fost răpit, ci de fapt, era ținut cu forța în Moldova.

Pe 30 iulie, Ceaus și-a făcut apariția într-un sat din regiunea Vinița, Ucraina, fiind îmbrăcat doar în lenjerie intimă. Ceaus le-a spus polițiștilor că a fost răpit de către persoane necunoscute. În următoarele zile, acesta a fost transportat la Kiev.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău