Exporturile moldovenești de fructe, uleiuri vegetale și vin spre țările Uniunii Europene – mai mari în 2020

17 Aug. 2021, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Aug. 2021, 11:03 // Actual //  MD Bani

În 2020, a crescut volumul exporturilor de fructe, uleiuri vegetale, vin, precum și a preparatelor din fructe, legume și nuci.

Potrivit informațiilor, exporturile de uleiuri vegetale au crescut de la 63 de milioane de euro, în 2019, la 85 de milioane, în 2020, înregistrând o majorare în proporție de 34,9%.

Totodată, anul trecut, exporturile de vin, vermut, cidru și oțet au cunoscut o majorare de 16,3% în comparație cu 2019, iar cele de fructe de 15,4%. Și exporturile de sucuri de fructe au cunoscut o ușoară creștere de 2,3%.

În timp ce exporturile de legume au scăzut cu 66,7%, vânzările preparatelor de legume, fructe sau nuci moldovenești pe piața europeană au crescut cu 54,5% ajungând la 17 milioane de euro.

Exporturile către Uniunea Europeană au loc în baza unor condiții preferențiale datorită Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care este parte a Acordului European de Asociere și presupune liberalizarea graduală a comerțului cu bunuri și servicii.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului 2021, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au cunoscut o creștere de 16,5% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020, deținând o pondere de 65,2% din volumul total de exporturi.

 

Realitatea Live

08 Apr. 2025, 18:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 18:01 // Actual //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a lansat un nou atac economic la adresa Uniunii Europene, cerând statelor membre să cumpere energie din SUA în valoare de 350 miliarde de dolari – o sumă care depășește capacitatea totală de export a Statelor Unite în domeniul energetic și echivalează cu întreaga valoare a exporturilor SUA către UE într-un an, scrie Politico.

Declarația a fost făcută în contextul refuzului lui Trump de a accepta propunerea Comisiei Europene privind eliminarea reciprocă a tarifelor pentru bunurile industriale. În schimb, el a condiționat relaxarea tarifelor de achiziții masive de energie: „Deficitul comercial cu UE este de 350 miliarde de dolari și trebuie să dispară rapid. Un mod simplu și rapid este ca ei să ne cumpere resursele energetice… Putem scăpa de acest deficit într-o săptămână.”

Întrebat dacă oferta europeană privind eliminarea taxelor industriale este suficientă pentru a renunța la taxa de 20% asupra importurilor din UE, Trump a răspuns sec: „Nu, nu este suficient.”

Totuși, potrivit Biroului de Analiză Economică al SUA, deficitul real de bunuri al Statelor Unite în comerțul cu Uniunea Europeană în 2024 a fost de 235,6 miliarde dolari, nu 350 miliarde. În același an, exporturile americane de energie (petrol și gaze) către UE au însumat doar 81,1 miliarde de dolari – de 4,3 ori mai puțin decât solicită Trump.

Mai mult, valoarea totală a exporturilor de energie ale SUA către întreaga lume în 2024 a fost de 315 miliarde dolari, conform datelor oficiale – ceea ce face cererea lui Trump nerealistă din punct de vedere logistic și economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este pregătită pentru un acord echitabil, dar a avertizat că blocul comunitar își va apăra interesele prin măsuri de retorsiune dacă Trump impune tarife unilaterale. UE pregătește deja o listă de mărfuri americane care vor fi taxate cu 25%, ca reacție la taxele impuse anterior de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu.

Trump a mai cerut în trecut creșterea importurilor europene de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, dar, potrivit unor surse europene citate de Politico, Washingtonul nu a demonstrat real interes pentru negocieri concrete, blocând discuțiile la nivel birocratic.

Interesant este că suma de 350 miliarde de dolari nu apare pentru prima dată în retorica lui Trump – el a invocat aceeași cifră atunci când a afirmat că SUA au oferit ajutor Ucrainei în această valoare, deși datele oficiale arată că asistența totală americană pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 125,5 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Trump vin pe fondul intensificării poziționărilor comerciale și geopolitice ale SUA înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă, unde fostul lider republican își propune revenirea la Casa Albă cu o agendă economică agresivă și protecționistă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!