Noi oportunități pentru fetele și femeile din regiunea Cahul. Vor fi oferite cursuri pentru lucrul în mediul digital

17 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Datorită programului ICT4Women Cahul, fetele și femeile din regiunea de sud a țării vor beneficia de instruiri tehnice și sesiuni personalizate de ghidare în carieră pentru a putea presta servicii online.

În cadrul programului se vor desfășura mai multe cursuri specializate, dar și evenimente online pentru ca fetele și femeile să-și poată dezvolta abilitățile necesare pentru a lucra în mediul digital, prin intermediul platformelor internaționale de angajare, destinate liberelor profesioniste.

Astfel, programul se va desfășura în mai multe etape:

 • Etapa I (septembrie) va consta în desfășurarea unei conferințe online de instruire despre cariera în domeniul IT pentru 200 de femei. Participantele vor afla despre beneficiile muncii în mediul digital, dar și despre tendințele în acest domeniu. In urma participării la conferință doritoarele de a urma un curs în domeniul IT, vor fi invitate să suțină un test pentru a fi înscrise la una din instruirile oferite de către program.
 • Etapa a II-a (octombrie – decembrie) va dura 3 luni și va cuprinde cursuri practice în domeniile:
 • WordPress/Tilda – creare de platforme web;
 • Social Media Management/Google Ads – gestionarea platformelor, utilizarea instrumentelor de segmentare și măsurare, implementarea strategiilor, crearea planurilor editoriale, cunoașterea instrumentelor de promovare oferite de Google etc.;
 • Creare de conținut și comunicare – fundamentele comunicării online, tehnici, stiluri și formule de scriere;

Lecțiile oferite în mod gratuit, le vor ajuta pe cele 60 de participante să-și dezvolte abilitățile tehnice și pregătirea necesare pentru ramura de specializare aleasă.

 • Etapa a III-a (ianuarie) va cuprinde un atelier de instruire pentru o carieră de freelancer. Participantele vor interacționa cu specialiștii din domeniul resurselor umane, care le vor oferi detalii despre modul de angajare part-time și full-time, despre regulile de urmat pentru elaborarea unui portofoliu profesional și a unui CV calitativ, despre menținerea paginilor de pe rețele sociale și platformele de angajare pentru liberii profesioniști.
 • Etapa IV (februarie) se va desfășura sub forma unor sesiuni de mentorat. Participantele vor fi ghidate în procesul de elaborare a portofoliilor, de înregistrare pe platforme internaționale care oferă locuri de muncă la distanță și pentru aplicarea la primele proiecte în calitate de freelancer.

Fetele și femeile interesate de programul ICT4Women Cahul se pot înscrie până pe 12 Septembrie 2021, completând formularul de înregistrare. 

Doritoarele de a fi parte a inițiativei ICT4Women Cahul vor trebui să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:

 • Să aibă 18 ani împliniți;
 • Să fie stabilite în regiunea Cahul (incl. Cantemir, Leova, Taraclia);
 • Să aibă competenţe şi abilități de utilizare a calculatorului;
 • Să cunoască limba engleză la un nivel intermediar.

Echipa proiectului va evalua formularele de înregistrare și respectarea criteriilor de eligibilitate, iar pentru a face parte din program, potențialele participante vor trebuie să mai parcurgă câțiva pași:

 • Să participe la conferința de Ghidare și Instruire în Carieră, desfășurată online;
 • Să realizeze sarcinile practice, care vor fi expediate pe mail, cu respectarea termenului limită indicat;
 • Să se prezinte la interviu, dacă acest lucru va fi solicitat.

Programul ICT4Women Cahul a fost lansat și implementat de Proiectul „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală