Motorina continuă să se scumpească! Carpov: Luna asta au fost cele mai mari prețuri din ultimii 5 ani pe internațional

21 Sept. 2021, 12:43
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2021, 12:43 // Slider //  MD Bani

Motorina va fi mai scumpă și mâine, 22 septembrie curent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri maxime de referință azi. Astfel, șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar 16,88 lei pentru un litru. Totodată, benzină se va ieftini, adică mâine va costa 20,86 per litru, ceea ce înseamnă cu 6 bani mai puțin decât marți.

Tot azi, directorul ANRE, Eugen Carpov, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a enumerat principalele modificări care au fost operate la Legea privind piața produselor petroliere: stabilirea prețurilor maximale de către ANRE doar pentru 2 produse de bază (Benzina COR 95 și Motorina); revenirea la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere; relaxarea condițiilor speciale de obținere a licenței pentru import (anularea obligativității deținerii capitalului propriu de 8 milioane de lei și reducerea capacității de depozitare de la 5000 la 1000 de tone); renunțarea la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE; asigurarea transparenței depline a procesului de stabilire a prețurilor de către ANRE și excluderea oricărei influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețurilor, scrie Realitatea.md.

„Un capitol aparte al discuțiilor a fost dedicat contextului internațional, pe fundalul căruia a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor și care a creat percepția greșită, precum că noua lege a generat scumpirea carburanților. În susținerea poziției, au fost prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină care ar demonstra că, în luna septembrie 2021, a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale”, scrie în comunicatul emis după conferința de presă.

Amintim că, azi, motorina costă 16,85 lei, cu 3 bani mai mult decât ieri, iar benzina costă 20,92, la fel cu 3 bani doar că mai puțin decât ieri. Este de menționat că gazul lichefiat s-a scumpit și el. Prețul acestuia este de 12,89 lei, adică cu 10 bani mai mult decât ultimul.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova a înregistrat un volum semnificativ de exporturi de semințe de floarea soarelui în luna aprilie, cu un total de 73 de mii de tone, în timp ce, într-un gest surprinzător, Comisia de licențiere a decis să permită importul de răsărită pentru prima dată, acordând dreptul exclusiv companiei Trans Oil. Reprezentantul Forței Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că este vorba despre o cantitate de aproximativ 70 de mii de tone de răsărită.

Potrivit datelor publicate de Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, în luna aprilie, cele mai mari cantități de semințe de floarea soarelui au fost exportate de către RUSAGRO-PRIM, cu un total de 14,5 mii de tone. Rusagro-Prim SRL din Cupcini, Edineț, deținută de Savvelii Russu. Compania deține un elevator la Cupcini, dar și un terminal cerealier, în portul Reni din Ucraina. Pe locul doi la exportul de floarea soarelui este OROM-IMEXPO, cu 13,5 mii tone, și VADALEX GRAINS, cu 6,2 mii de tone.

Iurie Rija a subliniat că, în perioada iulie 2023 – aprilie 2024, Moldova a exportat un total de 794 de mii de tone de semințe de floarea soarelui, sub formă de materie primă și prelucrată.

În ceea ce privește exportul de ulei și răsărită de floarea soarelui, în aceeași perioadă menționată anterior, au fost livrate pe piețele externe 190 de mii de tone de ulei și 435,2 mii de tone de răsărită.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău