Cum a pus mâna un oligarh rus pe o insulă strategică din Finlanda

15 Oct. 2021, 04:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Oct. 2021, 04:10 // Actual //  bani.md

Chestiunea „pașapoartelor de aur“ revine în acualitate. Un oligarh rus cumpără terenuri în Finlanda beneficiind de un astfel de document eliberat de Cipru, scrie ziare.com.

Vânzarea de pământ într-o zonă importantă din punct de vedere strategic din Finlanda către un oligarh rus a adus din nou în actualitate problemele care apar atunci când unele țări din UE acordă „pașapoarte de aur” cetățenilor străini.

În 2020, Igor Kesaev, numărul 727 pe lista miliardarilor Forbes pe 2021, a cumpărat o insulă mare în estul Finlandei. Folosind un pașaport cipriot, magnatul cu o avere de aproximativ 1,2 miliarde de euro, a reușit să ocolească procedura de autorizare din partea Ministerului Apărării finlandez, necesară pentru o astfel de tranzacție.

Despre Kesaev se spune că ar controla 70% din piața rusească a tutunului, fiind cunoscut și ca traficant de arme. Potrivit Global Intelligence Files, publicate de Wikileaks și ziarul rus Novaia Gazeta, Kesaev a menținut legături strânse cu mafia și serviciile de securitate ruse, FSB și GRU.

Aceste legături au alarmat Ministerul Apărării din Finlanda, deoarece aparatul de stat rus are reputația de a folosi oligarhi ca momeli în scopuri politice și strategice. După achiziție, oligarhul a construit pe insulă mai mult clădiri, precum și o platformă de aterizare pentru elicoptere, care nu era în planul inițial. Fantomele din Crimee și „omuleții verzi“ neidentificați au revenit în memoria finladezilor.

Povestea se repetă. În 2018, autoritățile finlandeze au făcut un raid asupra unui grup de insule din vestul țării. Tot un oligarh rus, Pavel Melnikov, le achiziționase și construise acolo locuințe și alte infrastructuri disproporționat de mari. Acuzat de spălare de bani, Melnikov a vândut insulele.

De data aceasta, Ministerul Apărării va monitoriza îndeaproape ce se întâmplă pe insula din estul Finlandei. Legea finlandeză permite exproprierea dacă securitatea țării este compromisă.

La nivelul UE, se ridică voci împotriva sistemelor de acordare a pașapoartelor în schimbul unor investiții, așa numitele „pașapoarte de aur“ eliberate de unele țări membre precum Cipru, Grecia, Bulgaria, Malta și Portugalia.

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
17 Apr. 2025, 14:55 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a anunțat că în cadrul rectificării bugetare adoptate recent, Guvernul a prevăzut o alocare de 85 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM). Potrivit lui, această investiție vizează inclusiv rute strategice precum traseul de la Fălciu, care va permite transportul unui volum mai mare de marfă spre România.

„Această rectificare prevede o alocare de 85 milioane de lei pentru calea ferată și anume pentru infrastructură. De exemplu, pentru traseul de la Fălciu, care va permite ca CFM să transporte mai multă marfă spre România. Și aceste investiții o să ajute inclusiv indirect, dar și direct la meliorarea situației cu salariile”, a declarat Radu Marian.

Deputatul a subliniat că eforturile financiare trebuie însoțite de măsuri clare de eficientizare a activității companiei: „Există foarte multe oportunități de a optimiza cheltuielile prin tehnologizare, digitalizarea proceselor și automatizarea, de exemplu, a zonelor de trecere pe calea ferată. E important ca aceste procese să continue.”

Un alt pas important pentru reformarea CFM este, potrivit lui Radu Marian, reorganizarea structurală a companiei, prin separarea diviziei de pasageri de cea de transport marfă. Această măsură ar contribui la o mai bună gestionare a resurselor și la creșterea eficienței operaționale.

Totodată, deputatul a amintit de programul amplu de modernizare în valoare de 250 de milioane de euro, aflat deja în derulare, și a cerut accelerarea implementării acestuia: „Din păcate, dezvoltarea infrastructurii feroviare a fost delăsată de guvernările precedente. Trebuie să rezolvăm această problemă pentru ca această companie să devină competitivă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei