Moldovagaz: Tariful de 11,10 lei are șanse de diminuare, dar și de menținere o perioadă îndelungată

11 Nov. 2021, 07:01
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Nov. 2021, 07:01 // Actual //  MD Bani

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-o conferință de presă că dacă anul viitor va exista o dinamică pozitivă a cotațiilor bursiere, tariful actual de 11,10 lei va putea fi redus, scrie IPN.

„Sperăm că și volumele de gaze vor fi mai mari. Dacă situația pe piață se va schimba, dacă cotațiile la burse vor fi mai mici, respectiv, dacă prețul la petrol va scădea, vom acționa în funcție de cât va fi diminuarea, ne vom adresa către ANRE în vederea reducerii tarifului”, a menționat Vadim Ceban. El a precizat că Moldovagaz poate face o asemenea solicitare către ANRE, dacă vor exista devieri de plus – minus 3% la calcularea tarifului. Pe de altă parte, dacă prețul la burse va crește, tariful poate și să crească. Totuși, estimările Moldovagaz arată că actualul tarif va fi menținut până la sfârșitul anului viitor. „Reieșim din faptul că am stabilit prețul mediu de achiziție de 430$ pe 1000 metri cubi pentru 14 luni. Noi am făcut doar estimări, o prognoză, dar ce va fi, vom vedea”, a menționat Vadim Ceban.

El s-a arătat mulțumit de formula actuală de clacul a tarifului:

„Prețul de astăzi este legat de coșul produselor petroliere și de piața spot, este un preț hibrid, de aceea cred că în final, în viitor, toți consumatorii, inclusiv economia, vor obține, beneficii”, a spus Vadim Ceban.

El a precizat că Moldovagaz are actualmente datorii față de două companii: Gazprom și Factory Finance. Conducătorul Moldovagaz a specificat că cea mai mare parte a datoriilor s-a format în perioada anilor 2011-2019.

Vadim Ceban a precizat că după recenta semnare a noului contract, și consumatorii din Transnistria vor achita același tarif ca și consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

El a relevat că recentul contract semnat cu Gazprom este de fapt contractul din 2006, dar cu anumite elemente noi. „Peste o anumită perioadă cred că vom reveni la colegii de la Gazprom ca să încheiem un contact nou. Avem 19 suplimente la contractual actual (din 2006). E greu de administrat acest contract. De aceea cred că ar fi mai bine să avem un contract nou, la care vom lucra”, a spus Vadim Ceban.

Dacă va exista o solicitare de la părți interesate, Moldovagaz va apela la Gazprom pentru a obține acordul de a publica noua formulă de calcul, introdusă în contractul semnat în 2021. Același lucru este valabil și în privința întregului contract cu Gazprom. Publicarea sa necesită respectarea anumitor proceduri.

„Dacă va exista o adresare din partea unor părți interesate, ne vom adresa Gazpromului, dar numai în cazul în care vom considera că este necesar”, a menționat Vadim Ceban.

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău