Ambuteiajele ar putea rămâne în trecut! Soluția – obligațiunea municipalității. Ofițerii INSP, în raid cu RLIVE TV

22 Dec. 2021, 15:12
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2021, 15:12 // Slider //  MD Bani

Ambuteiajele din Chișinău au devenit cel mai discutat subiect, de la o vreme încoace, iar indignările locuitorilor Capitalei curg șiroaie. „Primăria lui Ceban” se spală pe mâini și arată, zilnic, cu degetul spre Ministerul Afacerilor Interne, către Inspectoratul General al Poliției, dar și către actuala guvernarea, iar ultimii la rândul lor susțin că de vină este infrastructura orașului, dar și inacțiunea municipalității în acest sens, scrie Realitatea.md.

Prezentatorul „Orei de live cu Traian Stoianov” de la RLIVE TV, însoțit de câțiva ofițeri ai Inspectoratului Național de Securitate Publică, au făcut o plimbare prin oraș pentru a înțelege de la ce se „trag” ambuteiajele și cine le creează.

„Chișinăul este pregătit pentru un număr redus de locuitori, anterior o familie din 10 avea o mașină. Acum însă aproape fiecare familie are un automobil și mai mult chiar. În oraș nu avem parcări speciale, iar șoferii parchează în locurile interzise anume din acest motiv. Autoritățile au creat piste pentru cicliști, ok e bine, susținem. Deprinderea rămâne aceeași la moldoveni, întrucât nu se creează locuri alternative de parcare precum, punctul A, B sau C. Șoferii caută scuze, iar asta pentru că municipalitatea nu s-a gândit la o alternativă pozitivă pentru conducătorii auto. Oamenii vor respecta regula doar atâta timp cât timp va sta poliția lângă ei, după vor încălca din nou. Nu mai avem unde evacua mașini”, a declarat Daniel Mazepa, ofițer INSP.

În timpul plimbării prin Chișinău, ofițerii INSP au vorbit și despre o altă „rădăcină” a ambuteiajelor din oraș.

„Mai e și problema construcțiilor. Avem clădiri cu multe etaje, centre comerciale care sunt vizitate zilnic de zeci de oameni cu mașini, dar care nu au locuri pentru parcare. În rezultat, mașinile sunt lăsate pe marginea drumului. Cine le-a dat autorizația? La asta de ce nu s-au gândit. Așteptăm de mulți ani acea bandă de ocolire a orașului, centura care așa și nu o avem acum. Mașinile circulă din toate sectoarele și avem blocaje mari. Pentru a scăpa de mașinile parcate la nimereală, avem nevoie de parcări speciale, cu plată, însă nu prea mare. Oamenii să fie ok și motivați să lase mașina la parcare și nu pe marginea drumului. O altă chestie, modernizarea transportului public, el să fie mai solicitat decât transportul privat. Să investim în autobuzele ecologice, troleibuze. Plata, timpul de așteptare, dar și condițiile să fie bune, ca să atragă locuitorii Capitalei. Va fi mai accesibil pentru oameni. Mașinile private să fie doar pentru distanții mari, pentru plecări în afara țării. Avem nevoie de a lărgi orașul, dar și de aplicare a interdicțiilor de construcție a clădirilor noi în centrul orașului”, a declarat Daniel Mazepa, ofițer INSP.

Ofițerul INSP s-a expus și pe marginea benzilor dedicate transportului public din Capitală.

„Benzile dedicate transportului public. Da, este o soluție logică, optimală, ecologică care trebuie în mai multe zone. Benzile trebuie să fie obligatorii, iar vehiculele să circule din 5 în 10 minute, iar dacă ele vor circula conform graficului, oamenii nu vor mai avea nevoie de mașinile personale. Locuitorii Capitalei vor economisi bani, timp și nu vor mai sta în ambuteiaje atât dimineața, cât și seara. Pe aceste benzi, mașinile de taxi nu pot circula, nu sunt un transport public, ci privat. Legal, nu au dreptul să circule pe aceste benzi. Semafoarele inteligente, la fel, sunt o necesitate a orașului. Poliția nu poate rezolva supraaglomerarea orașului. Nu spunem că totul stă în mâinile primarului general, însă acesta are o echipă mare, oameni care primesc salarii anume pentru a se ocupa de confortul locuitorilor. Ei trebuie să gândească și să aplice în practică soluții pentru ca unele probleme nici să nu mai apară”, a declarat Mazepa.

Mai multe detalii despre plimbarea prezentatorului „Orei de live cu Traian Stoianov” de la RLIVE TV, alături de ofițerii INSP, aflați în video de mai jos sau accesând RLIVE.MD.

Menționăm că în ultima perioadă, ambuteiajele din capitală le dau mari bătăi de cap șoferilor. Anterior, edilului Capitalei a spus că pentru anul viitor sunt planificate circa 105 milioane de lei pentru amenajarea unor parcări de diverse tipuri. De asemenea, se preconizează reorganizarea completă a locurilor de parcare din centrul orașului, în perimetrul străzilor Albișoara, A. Mateevici, M. Viteazul și Ismail.

Ion Ceban a cerut și luni, 20 decembrie, întoarcerea poliției comunitare în gestiunea Primăriei municipiului Chișinău. Edilul a menționat că dacă acest lucru ar fi posibil, problema ambuteiajelor ar putea fi rezolvată în maxim trei luni de zile.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a lansat acuzații grave la adresa autorităților moldovenești, afirmând că directorii ANRE, împreună cu deputatul PAS Radu Marian, dar și cu sprijinul Gazprom și al propagandiștilor pro-ruși, apără cu îndârjire conducerea de la Moldovagaz. Acesta susține că acest comportament reprezintă o „trădare de patrie”, având în vedere contextul geopolitic tensionat și dependența energetică a Republicii Moldova de Rusia.

Tofilat a declarat că lista de „avocați” ai Moldovagaz nu este completă și că este esențial ca țara să își cunoască „eroii”, făcând apel la transparență și responsabilitate în gestionarea resurselor energetice naționale. El a subliniat că susținerea instituțiilor și a celor care administrează gazele naturale din Republica Moldova, într-un context în care securitatea energetică este un subiect de mare importanță, ridică întrebări legate de interesele naționale și de viitorul țării.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, sâmbăta trecută, o opinie critică asupra proiectului de lege care prevede instituirea unui mecanism de desemnare a conducerii temporare pentru întreprinderile energetice. Potrivit ANRE, legislația actuală oferă suficiente instrumente pentru asigurarea continuității activității Moldovagaz, inclusiv în procesul de achiziție a gazelor naturale.

De cealaltă parte, Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, a respins acuzațiile lui Tofilat, precizând că proiectul trebuia să fie gestionat inițial de Ministerul Energiei. „Pe oameni îi interesează ca resursele energetice să fie accesibile și din surse stabile, nu telenovelele politice,” a spus Marian, adăugând că va analiza proiectul doar după ce acesta ajunge la Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală