Dacă prețul de achiziție a gazului se va menține la nivelul actual de 646 USD per mia de metri cubi, ajustarea în creștere a tarifelor va fi inevitabilă. Calculele preliminare arată că la o majorare a tarifului de la 11,08 lei la 14,7 lei, în condițiile actualului mecanism de compensare, ar mai fi necesare 700 de milioane de lei, a declarat deputatul PAS, Dan Perciun în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
Deputatul spune că autoritățile deja au calculat care este mărimea compensațiilor pentru a face față majorării tarifelor la gaze.
Noi am calculat că pentru a acoperi această majorare de tarif, care încă nu este clar dacă va avea loc sau nu, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei suplimentar pentru următoarele 3 luni, astfel încât chiar dacă se majorează tariful dincolo de nivelul actual, să putem menține nivelul actual din facturi. Soluția este compensația, altele nu-s”, a precizat Perciun.
Alexandru Slusari de la Platforma DA îl acuză pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu de incompetență și îi cere demisia.
Domnul Spînu s-a transformat în avocatul Moldovagaz. A venit la negocieri cu echipa de la Moldovagaz care este afiliată Gazpromului, care a știut că expiră contractul și din prima zi a învestirii Guvernului trebuia să înceapă procesul de negocieri. Noi suntem gata să punem umărul la căutarea soluțiilor, dar nu la justificarea greșelilor”, a menționat Spînu.
În prezent tariful la gaz este de 10,26 lei metru cub fără TVA. Pentru a ușura povara majorării facturilor, Guvernul compensează o parte din costul gazului și a alocat 770 mil. de lei. Pentru un consum de până la 50 de metri cubi de gaz costul metrului cub va fi de 6,8 lei, iar pentru un consum de până la 150 metri cubi prețul metrului cub va fi de 7,9 lei.