(VIDEO) Peste un an vom putea procura mașini zburătoare. AirCar a trecut testele de siguranță în Slovacia

26 Ian. 2022, 07:23
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
26 Ian. 2022, 07:23 // Au Bani //  MD Bani

„AirCar” mașina zburătoare futuristă care se poate transforma dintr-un vehicul rutier într-un avion în mai puțin de trei minute este certificat pentru a zbura după ce a trecut testele de siguranță în Slovacia.

„AirCar” este certificat să zboare după ce a trecut testele de siguranță în Slovacia, unde a finalizat 200 de decolări și aterizări. Vehiculul zburător se poate transforma dintr-o mașină sport într-un vehicul zburător în mai puțin de trei minute.

Dezvoltatorii spun că AirCar ar fi grozav pentru călătorii de agrement și cu conducerea autonomă în viitor. Deși nu au fost dezvăluite încă detalii despre preț, AirCar ar putea fi pusă în vânzare în următoarele 12 luni.

Mașina zburătoare futuristă care poate atinge înălțimi de peste 24 de metri și viteze de peste 160 de km/h este cu un pas mai aproape de a fi pusă în vânzare.

Acest lucru se datorează faptului că nava „AirCar” cu mod dublu, care se poate transforma dintr-un vehicul rutier într-un avion în mai puțin de trei minute, este acum certificată oficial pentru a zbura după ce a trecut testele de siguranță în Slovacia.

A primit noul statut după ce a finalizat peste 200 de decolări și aterizări în timpul a 70 de ore de teste riguroase de zbor conform standardelor Agenției Europene pentru Siguranța Aviației (EASA).

Dezvoltatorii AirCar au spus că testele au inclus întreaga gamă de manevre de zbor și performanță, înainte de a adăuga că nava „demonstrează o stabilitate statică și dinamică uimitoare în modul avion”.

Ei au spus că procedurile de decolare și aterizare ale AirCar au fost realizate chiar și fără ca pilotul să atingă comenzile de zbor.

Certificarea de zbor vine la șase luni după ce AirCar a finalizat primul său zbor între orașe în Slovacia.

După aterizare, vehiculul s-a transformat într-o mașină sport în mai puțin de trei minute înainte de a fi condus către centrul Bratislavei.

AirCar Prototype 1, care are un motor cu elice fixă ​​de 160 de cai putere, este ”copilul” profesorului Klein și a fost dezvoltat de firma slovacă KleinVision.

AirCar are aripi care se desfășoară și o singură elice în spate. Aripile se pliază când vehiculul este pe drum și ocupă spațiul unui loc de parcare normal.

Când toate testele de zbor impuse legal sunt finalizate, ei intenționează să monteze ambarcațiunii cu un motor mai puternic și speră să o aibă gata de vânzare în următoarele 12 luni.

AirCar Prototype 2, modelul de pre-producție, va fi echipat cu un motor de 300 de cai putere și este de așteptat să aibă o viteză de croazieră de 300 km/h  și o autonomie de 1.000 km.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală