O echipă de studenți din Cahul, premiați pentru o idee de afacere în IT. Cui îi este destinat startup-ul

28 Ian. 2022, 17:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
28 Ian. 2022, 17:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenoriatul tehnologic propulsează tinerii în lumea afacerilor inovatoare. Din dorința de a pune bazele unui business acasă, un grup de tineri de la Universitatea de Stat „B.P.Hașdeu” din Cahul a studiat un curs amplu de antreprenoriat tehnologic, dezvoltat în cadrul programului Startup Academy UNI. La curs studenții au conceput platforma „LucruDAD”, care i-a situat pe locul II la Demo Day – un eveniment la care 12 echipe din mai multe universități din Moldova și-au prezentat ideile de startupuri, iar experții în domeniu le-au analizat potențialul și perspectiva de a fi transformate în afaceri.

Antreprenoriatul tech – de la idee inovativă la startup viabil

„LucruDAD” este o platformă care permite potențialilor angajați să-și îmbunătățească atât cunoștințele teoretice, cât și abilitățile practice, dar și să obțină mai ușor jobul dorit. Ideea a fost concepută de o echipă formată din 7 tineri care studiază Business și administrare, Contabilitate și Informatică.

„Majoritatea membrilor echipei suntem studenți în ultimul an și era necesar să căutăm un loc pentru practică. Astfel, ideea platformei a apărut din necesitatea de a găsi companiile care oferă stagii de practică. Însă în Cahul avem o singură universitate, de aceea nu era viabil să rezumăm platforma doar la acest aspect și am dezvoltat-o.”, a declarat Iuliana Mândru participantă. 

La moment, „LucruDAD” constituie o platformă de instruiri, dar și una pentru interacțiunea angajatorilor cu viitorii angajați, aceasta urmând a fi pusă în aplicare. Tinerii cred în potențialul platformei. Chiar dacă planifică să o lanseze inițial în Cahul, în viitor își doresc să o extindă pe întreg teritoriul țării.

Tinerii din Cahul, ghidați în dezvoltarea afacerilor tech

Au avut nevoie de cât mai multe cunoștințe pentru a dezvolta această idee. Iată de ce, echipa s-a înscris la cursul de antreprenoriat tehnologic, desfășurat în cadrul universității în care își face studiile.  Au cunoscut aspectele teoretice alături de mentori specializați în domeniile IT și business, dar au beneficiat și de suport practic din partea trackerilor care i-au monitorizat și i-au familiarizat cu instrumentele necesare pentru identificarea consumatorului, piaței, modelului de business și  prezentarea în fața investitorilor.

Inițiativa implementată în regiunea de sud este susținută de „Eu4Moldova: Startup City Cahul” – proiect dezvoltat de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Aceasta are scopul de a oferi suport pentru dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații și de a spori competitivitatea în regiunea de sud a țării.

Despre EU4Moldova: Start-up City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Realitatea Live

05 Mai 2024, 11:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Mai 2024, 11:48 // Actual //  Lupu Eduard

Banca turcă DenizBank, care este una dintre cele mai mari instituții de credit din țară, practic a încetat să mai deschidă conturi pentru cetățenii ruși de la începutul anului 2024, scrie RBC, citând doi intermediari care îi ajută pe ruși să obțină carduri de la băncile turcești.

„Din zece cereri de deschidere a unui cont, doar una primește aprobare. Este imposibil să deschizi un cont chiar și cu un permis de ședere și înregistrare în Turcia”, a descris situația unul dintre intermediari, Serghei Ovsyannikov. El a adăugat că DenizBank face acum excepții doar pentru clienții cu un depozit mare de 100 de mii de dolari și mai mult.

Problema a fost confirmată de partenerul de conducere al Lenar Wealth Management, Lenar Rakhmanov, care lucrează la Istanbul. Potrivit acestuia, probabilitatea ca un rus să deschidă un cont este influențată de „calibrul clientului” și de acordurile personale cu o anumită sucursală bancară.

A avea un permis de ședere și înregistrarea locală nu garantează deschiderea unui cont la DenizBank, confirmă un alt intermediar, Elena Chernysheva. Ea notează că cetățenii ruși, având în mână un pachet complet de documente necesare, le va fi mai ușor să contacteze o altă bancă în aceste scopuri.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Joe Biden a semnat un decret care introduce restricții împotriva băncilor străine pentru a ajuta persoanele fizice și juridice ruse să eludeze sancțiunile și pentru a asista în aprovizionarea industriei ruse de apărare. După aceasta, o serie de instituții de credit străine au înăsprit condițiile pentru deservirea rușilor, iar cetățenii ruși au început, de asemenea, să aibă dificultăți în efectuarea plăților și transferurilor.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sancțiunile ulterioare, unele țări, inclusiv Turcia, au început să ajute Moscova să reexporte mărfuri. Potrivit unor surse familiare cu Financial Times, agențiile de informații ruse au depus „efort și timp considerabil” pentru a găsi modalități de a evita sancțiunile și controalele la export, iar intermediarii financiari au început să participe la astfel de operațiuni „intenționat sau neintenționat”.

Partenerul Pen & Paper, Kira Vinokurova, consideră că refuzurile de a deschide conturi sunt cauzate de riscurile pentru bănci de a fi supuse sancțiunilor, deoarece accesul indivizilor ruși la sistemul financiar global poate fi privit ca o contribuție la sectorul financiar rus. În plus, crește riscul introducerii unor măsuri restrictive de asistență pentru eludarea sancțiunilor anti-ruse.

„Prin deschiderea unui cont pentru persoane ruse, băncile turce trebuie să cheltuiască resurse suplimentare pentru verificarea tranzacțiilor din punctul de vedere al participării persoanelor sancționate sau al implementării activităților interzise din punctul de vedere al sancțiunilor occidentale”, spune Vinokurova, menționând că Rusia este acum „o jurisdicție cu un risc crescut de sancțiuni”.

Cerințele de deservire a rușilor de către băncile turcești vor deveni mai stricte în viitor din cauza presiunii tot mai mari de sancțiuni, dar este puțin probabil ca băncile turce să abandoneze complet noii clienți ruși, avocatul este sigur: „Unul dintre principiile regimurilor de sancțiuni ale Jurisdicțiile occidentale sunt în centrul măsurilor pe anumite persoane, sectoare, bunuri sau servicii, iar refuzul complet de a servi rușii este puțin probabil să fie încurajat de acestea.”

În luna mai anul trecut, vicepreședintele Băncii Rusiei, Alexey Guznov, a raportat problemele cu care se confruntă băncile rusești atunci când încearcă să deschidă conturi în țări „prietenoase” pentru a stabili un comerț ocolind dolarul, euro și alte valute mondiale. Înainte de aceasta, Banca Centrală a Federației Ruse a spus că băncile străine nu au răspuns propunerilor de parteneriat ale colegilor ruși, iar președintele Comitetului Dumei pentru Piața Financiară, Anatoli Aksakov, a spus că doar trei instituții de credit au reușit să deschidă. conturi de corespondent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău