Vinurile se scumpesc cu 15%: de Paști vom vedea prețuri noi pe rafturi

03 Feb. 2022, 14:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Feb. 2022, 14:20 // Actual //  MD Bani

Mai mulți producători de vin din Republica Moldova au anunțat scumpiri, în medie cu 10-15%, la produsele vinicole, pe fondul creșterilor de preț în mai multe ramuri ale industriei, scrie Fine Wine.md.

Majorările de preț au loc „în cascadă”, nefiind legate de o decizie administrativă sau o dată anume. De exemplu, un producător de spumante a anunțat, încă din decembrie 2021, o majorare de preț de 10%. Un alt mare producător de vin a înștiințat distribuitorul despre modificarea prețurilor din 1 februarie 2022.

De exemplu, o sticlă de vin care costa anul trecut 120 mdl, se vinde acum cu 135 mdl. Creșteri mai mari de prețuri se resimt, mai ales, în zona vinurilor premium, unde vorbim de majorări de la 310 la 375 mdl, de exemplu.

„Ajustarea prețurilor va dura două săptămâni – o lună, astfel încât spre sărbătorile de Paști, deja pe rafturi vom vedea, în mare parte, prețuri noi”, a estimat pe Fine Wine un observator al pieței. Trendul este dat de 2-3 producători mari, după care și restul operatorilor își adaptează politica comercială. Deja, și câțiva mici producători au operat modificări.

Creșterea prețurilor este cauzată de prețurile mai mari la materia primă. Doi ani la rând, în 2020 și 2021 au fost înregistrate recolte antirecord, cauzând scumpirea strugurilor la fabricile de procesare. De asemenea, producătorii dau vina pe tehnologiile mai scumpe (creșteri record la inox), la sticlă, creșterea tarifului la gaz, dar și scumpirea așteptată a energiei electrice.

Și divinurile cresc în preț, cu 3-10%, inclusiv datorită accizelor mai mari în 2022.

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău