După mai bine de 5 ore de discuții cu Vladimir Putin la Moscova, a devenit foarte clar că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului, scrie Politico. În timp ce liderul de la Kremlin a ales să sfideze Occidentul, proclamând Crimeea teritoriu rusesc și aderarea Ucrainei la NATO o declarație de război din partea Europei, Macron a adoptat un ton împăciuitor și nu a părut să facă față „vicleniei” președintelui Rusiei.
Cu peste 100.000 de trupe rusești și armament greu comasate la granița Ucrainei, președintele Franței și consilierii săi au insistat că Macron se află într-o postură unică din care îl poate convinge pe Putin să urmeze calea detensionării.
În schimb, Putin a ales calea sfidării, declarând că Crimeea este teritoriu rusesc și că dacă Ucraina se va alătura alianței NATO, Europa va fi „în mod automat” la război cu Rusia.
Ațintind un deget amenințător către un reporter francez, Putin a spus că „Rusia este o superputere militară și nucleară” și a lansat un avertisment: „Nu va fi niciun învingător și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței proprii.”
Putin a luat în derâdere afirmațiilor liderilor occidentali că NATO este o „alianță de apărare” și a citat operațiunile militare din Serbia, Afganistan, Siria și Libia pentru a demonstra contrariul.
Liderul de la Kremlin a repetat aserțiunea că Revoluția Euromaidan din Ucraina în 2014 a fost o „lovitură de stat”. Putin a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să oprească războiul cu separatiștii proruși prin „metode militare”.
Politico: Lipsa de experiență a lui Macron s-a văzut în discuțiile cu „vicleanul” Putin
Din momentul în care Macron a pășit pe sol rusesc, a fost foarte clar că era se afla în dezavantaj în fața unui mult mai experimentat președinte al Rusiei.
În timp ce Macron vorbea de la capătul opus la mesei uriașe de la Kremlin, Putin îl fixa cu privirea și de-abia dacă clipea. La finalul întâlnirii a venit singurul moment în care Putin i-a zâmbit în felul său caracteristic: o mică zvâcnire din colțul gurii.
Putin l-a flatat pe Macron, spunând că „de ani de zile, Franța a avut un rol activ în rezolvarea problemelor fundamentale ale securității europene”. Apoi, și-a promovat agenda cu multă șiretenie.
S-a referit la „atacul georgian asupra Osetiei de Sud” și la „criza intra-ucraineană din sud-estul țării”, astfel respingând rolul Rusiei în ambele conflicte. Putin s-a referit apoi la nevoia de a crea un echilibru în securitatea europei, ceea ce sugerează că în acest moment situația ar fi dezechilibrată în defavoarea Rusiei.
Macron nu l-a contrazis pe Putin când acesta a negat orice legătură între guvernul de la Moscova și grupul de soldați mercenari Wagner, care au un rol activ în Mali unde ajută la sporirea sentimentelor anti-franceze.