Rușii de la Gazprom o întorc ca la Ploiești! Amenință cu nerecunoașterea auditului Moldovagaz

08 Feb. 2022, 18:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2022, 18:03 // Actual //  Lupu Eduard

Rușii de la Gazprom se arată deranjat de auditul datoriei istorice de 720 mil. USD a companiei Moldovagaz. Concernul spune într-un comunicat de presă că raportul de audit riscă să nu fie aprobat de Consiliul de Observatori.

Convocarea în data de 2 februarie a Consiliului de Supraveghere Moldovagaz, care a fost programată, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova. Consiliul de Supraveghere ar fi trebuit să convină asupra abordărilor de auditare a datoriei companiei față de grupul „Gazprom” pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, în conformitate cu Protocolul de negocieri semnat la 29 octombrie 2021”, potrivit concernului rus.

În informația gigantului rus se spune că reprezentanții Guvernului Republicii Moldova au stabilit condițiile de angajare a auditorului. După cum reiese din documentația publicată, Guvernul de la Chișinău nu a ținut cont de propunerile Gazprom care au fost trimise anterior părții moldovenești.

Abordarea unilaterală a părții moldovenești în privința condițiilor licitației pentru serviciile de audit nu pot garanta un audit obiectiv și transparent al datoriilor Moldovagaz pentru gazul livrat consumatorilor Republicii Moldova. Or, acest lucru poate duce la faptul că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de Consiliul de Supraveghere al Moldovagaz”, avertizează Gazprom.

La 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare contractul de livrare a gazelor pe o perioadă de cinci ani. În urma negocierilor cu Gazprom la Sankt Petersburg în octombrie 2021, partea moldovenească și cea rusă au semnat un protocol suplimentar la contractul de furnizare a gazelor naturale.

Acesta prevede, printre altele, efectuarea unui audit al datoriei istorice pentru a depăși neînțelegerile la acest subiect. Gazprom susține că datoria malului drept al Nistrului este de 709 milioane de dolari, inclusiv penalități. Partea moldovenească consideră că această sumă este prea mare.

În același timp, problema datoriei regiunii transnistrene rămâne nerezolvată. Transnistria primește gaz printr-un singur contract cu Moldova, dar nu plătește gazul. Fondurile acumulate sunt acumulate într-un „cont de gaz” special și utilizate de autoritățile transnistrene pentru acoperirea deficitului bugetar al republicii nerecunoscute. Această datorie a malului stâng al Nistrului este deja de 7,5 miliarde de dolari.

Conform protocolului semnat, raportul de audit trebuie aprobat în ședința Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz în luna mai 2022.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău