Traian Băsescu denunţă tactica lui Vladimir Putin! Adevăratul plan al liderului de la Kremlin. Cum vrea să se extindă

22 Feb. 2022, 15:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2022, 15:00 // Actual //  bani.md

Fostul președinte al României, Traian Băsescu spune că situația din Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței provinciilor Donețk și Lugansk și că Rusia vizează o extindere mult mai mare. Traian Băsescu crede că Moscova trebuie izolată atât politic, cât și economic.

Traian Băsescu reacționează după ce Rusia a recunoscut independența proviciilor separatiste din Ucraina și spune că acțiunea Moscovei era una previzibilă. Eurodeputatul susține că trebuie impuse sancțiuni Rusiei, dar că acestea trebuie clar să fie îndreptate împotriva Moscovei.

„Era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk.

Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei.

N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a declarat Traian Băsescu, la Rfi.ro.

Rusia vrea să se extindă

Fostul președinte al României susține că Rusia ar vrea să se extindă până la gurile Dunării. „Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste.

Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya. Acesta vizează extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării“, a mai spus Traian Băsescu.

Izolare politică și economică

Traian Băsescu spune că Occidentul exclude o acțiunile militară împotriva Rusiei și că singura alternativă sunt sancțiunile economice care trebuie să fie extrem de dure. De asemenea, eurodeputatul mai spune și că Moscova trebuie izolată din punct de vedere politic.

„Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusianu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic.

Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a mai declarat Traian Băsescu.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău