Cei mai bogaţi ruşi au pierdut 32 de miliarde de dolari din cauza crizei din Ucraina

23 Feb. 2022, 12:12
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 12:12 // Au Bani //  MD Bani

Averile celor mai bogaţi oameni din Rusia au scăzut cu 32 de miliarde de dolari în acest an, iar escaladarea conflictului din Ucraina ar urma să conducă la o diminuare şi mai importantă a averilor, transmite Bloomberg.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declanşat marţi o serie de sancţiuni care vizează vânzarea de obligaţiuni suverane ruseşti peste hotare precum şi elitele Rusiei, anunţând de asemenea că va trimite un număr suplimentar de militari americani în ţările baltice.

Gennady Timchenko este în fruntea listei miliardarilor ruşi ale căror averi au scăzut, în condiţiile în care aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă, scrie Agerpres.

În vârstă de 69 de ani, Timchenko, fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari, iar o mare parte din această avere provine de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Un alt acţionar important de la Novatek, Leonid Mikhelson, a suferit şi el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari în acest an, în timp ce averea preşedintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, în condiţiile în care acţiunile Lukoil au scăzut cu aproape 17%.

Alături de Timchenko, pe lista persoanelor vizate de sancţiunile britanice se află Boris Rotenberg, 65 de ani, şi nepotul său Igor, 48 de ani, ale căror familii şi-au construit averea prin intermediul firmei Stroygazmontazh, specializată în construcţia de gazoducute.

Tată lui Igor, Arkady Rotenberg, este unul dintre foştii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin.

În 2015 atât Arkady Rotenberg cât şi Boris Rotenberg şi Gennady Timchenko au fost vizaţi de sancţiunile americane impuse după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

Potrivit Bloomberg Billionaires Index, în prezent cei 23 de miliardari ruşi au o avere combinată de 343 miliarde de dolari, în scădere faţă de 375 miliarde de dolari la finele anului trecut.

Pieţele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

În replică, Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 iar Marea Britanie a impus sancţiuni asupra a cinci din băncile ruseşti şi trei din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, inclusiv asupra lui Gennady Timchenko.

Realitatea Live

22 Mai 2025, 14:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Mai 2025, 14:33 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat reacția adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, care s-a arătat deranjat de faptul că dosarul mitei de 40.000 de dolari, în care este vizat șeful Biroului Vamal „Centru”, nu a fost instrumentat de instituția pe care o reprezintă, ci de Procuratura municipiului Bălți, în colaborare cu Centrul Național Anticorupție (CNA), scrie RUPOR.MD.

Într-o reacție, Grosu a afirmat că publicul nu este interesat de rivalitățile din sistem, ci de rezultate concrete: „Asta ține de competența organelor de drept care trebuie să combată corupția în această țară. Iar geloziile — cine ar fi trebuit să se ocupe de dosar — ne interesează cel mai puțin. Ne interesează ca pisica să prindă șoarecii. Fiecare înțelege asta în felul său”, a spus președintele legislativului.

Declarațiile vin în urma declrațiilor lui Iachimovschi într-o emisiune la Rlive TV, unde a dezvăluit că a aflat despre reținerea șefului de la Vamă din comunicatele CNA și nu din canale oficiale. El a sugerat că, potrivit competențelor, cazul ar fi trebuit să fie preluat de Procuratura Anticorupție.

Amintim că dosarul vizează un caz grav de corupere pasivă în circumstanțe agravante, cu o mită de 40.000 de dolari pentru facilitarea importurilor ilegale. Investigațiile continuă, iar cazul a declanșat un val de rețineri, inclusiv a șefului Biroului Vamal Centru, unui broker vamal și ulterior, a șefului Postului Vamal Intern Căușeni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO