Moldoveni au luat cu asalt casele de schimb valutar. Au schimbat euro și dolari în sumă de 3 miliarde de lei

23 Feb. 2022, 11:59
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2022, 11:59 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În ianuarie 2022, banii în circulație au constituit 30,7 miliarde de lei, micșorându-se cu 963,0 mil. lei (3,0 la sută) comparativ cu decembrie 2021, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În luna ianuarie 2022, volumul încasărilor banilor în numerar s-a majorat cu 24,5 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 12 099,6 mil. lei. Creșterea volumului încasărilor de mijloace bănești a fost determinată, preponderent, de majorarea cu 18,1 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum (indiferent de canalul de desfacere), care dețin cea mai mare pondere (de 52,3 la sută) din volumul total al încasărilor

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în ianuarie 2022 s-a majorat cu 14,0 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 11 136,3 mil. lei.

Modificarea respectivă a fost determinată, preponderent, de creșterea volumului eliberărilor pentru cumpărarea valutelor de la persoane fizice cu 143,9 mil. lei (5,2 la sută), care a însumat 3 miliarde de lei (echivalentul a 162,8 mil. de USD3). Ponderea acestora a scăzut cu 2,2 p.p. și a constituit 26,2 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Totodată, eliberările din conturile persoanelor fizices-au majorat cu 20,2 la sută, constituind 2,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 24,6 la sută din volumul total al eliberărilor de numerar.

Opondere semnificativă de 20,2 la sută din volumul total al eliberărilor au avut eliberările din bancomate, care s-au majorat  în ianuarie 2022 cu 20,1 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Comparativ cu luna decembrie 2021, eliberările de numerar s-au diminuat cu 3,8 miliarde de lei sau cu 25,9 la sută.

 

 

Realitatea Live

27 Mart. 2023, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2023, 12:31 // Actual //  Lupu Eduard

Construcția drumului de către podul de peste Prut de la Leova are loc cu pași repezi. Lucările de la drumul de acces la pod sunt în toi. Premierul Dorin Recean anunța că în luna mai peste podul de pontoane va trece primul autovehicul în România.

Pentru instituirea şi amenajarea acestui punct, în rectificarea bugetară sunt prevăzute alte 8,4 milioane lei. Astfel costurile trec deja de 260 milioane lei.

Capacitatea portantă va fi de 40 de tone şi 7 tone per axă, adică va  permite circulaţia camioanelor, inclusiv în plin sezon de recoltare. Pe pod este preconizată și trecerea pietonală.

Podul va avea o lungime de 60 de metri, o lăţime de 14  metri şi o capacitate de 40 de tone. Potrivit proiectului, urmează a   fi construit şi un drum de acces cu o lungime de 3 km. Lucrările  urmează a fi finalizate până în toamna acestui an.

Lucrările de sunt efectuate de compania Irinda Prim SRL (proprietar și administrator – Igor Galeamov), care anterior a fost sancționată de Consiliul Concurenței, cu o amendă de circa un milion de lei, pentru participarea cu oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte.

Deși Chișinăul susține că în luna mai va fi dat în exploatare podul, pe parteaa română lucrările nu au început.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău