Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas fără electricitate. Au fost încălcate cerințele de siguranță

09 Mart. 2022, 14:50
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
09 Mart. 2022, 14:50 // Actual //  MD Bani

Centrala nucleară de la Cernobîl a rămas fără electricitate, din cauza luptelor care se dau în zonă, anunță Ukrenergo.

„Ca urmare a acțiunilor ostile ale ocupanților ruși, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet dezactivată”, se arată în comunicat.

Din cauza luptelor din zonă, în prezent este imposibil să se efectueze lucrări de reparații și să restabilească alimentarea cu energie electrică, scrie Realitatea.md.

„Se pare că armata rusă a încălcat cerințele de siguranță împotriva radiațiilor la centrala nucleară ocupată de la Cernobîl și în zona de excludere. Se efectuează mișcarea necontrolată a personalului și a echipamentului militar la întreprindere, în zona de excludere și în afara acesteia”, scrie presa ucraineană.

Totodată, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) anunță că a pierdut legătura cu transmisia de date de la distanță de la sistemele de control al securității centralei nucleare de la Cernobîl.

Amintim că, anterior, militarii ruși au reușit să prea controlul asupra centralei nuclearo-atomice de la Cernobîl.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

Realitatea Live

10 Mai 2024, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Mai 2024, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Biroul de Reintegrare din Republica Moldova a raportat că în primul trimestru al anului 2024, ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană a atins un nivel impresionant de 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%. Aceste cifre reflectă o orientare economică fermă către Vest, care este un obiectiv strategic al Republicii Moldova pentru a contracara tendințele secesioniste ale Tiraspolului și pentru a diminua legăturile cu Federația Rusă.

Marcarea Zilei Europei este considerată deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, având în vedere aspirațiile sale de integrare europeană și procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Beneficiile integrării europene sunt evidente în regiunea transnistreană, unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și servicii de sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către și din UE.

Potrivit biroului, în primul trimestru al anului 2024, principalele destinații din UE pentru agenții economici din regiunea transnistreană au fost România, Polonia, Germania, Slovacia și Bulgaria. Această tendință de creștere a exporturilor către UE demonstrează importanța și beneficiile integrării economice și politice cu Europa pentru întreaga regiune a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău