Lituania este dispusă să oprească importurile rusești de petrol și gaze: Ar crea unele probleme, dar nu sunt critice

16 Mart. 2022, 10:05
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 10:05 // Slider //  MD Bani

Președintele Lituaniei a declarat că țara sa este dispusă să oprească importul de petrol și gaze rusești. Avertismentul său vine în timp ce Rusia continuă să atace Ucraina, scrie BBC.

„Ar crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice”, a spus președintele Gitanas Nauseda despre orice decizie de a întrerupe aprovizionarea cu gaz și petrol din Rusia.

Amintim că, anterior, Statele Unite ale Americii au interzis importul de petrol și gaz natural din Federația Rusă. Între timp, Marea Britanie a declarat că le va elimina treptat până la sfârșitul acestui an, iar UE își propune să facă Europa independentă de combustibilii fosili ruși până în 2030.

În ceea ce privește Lituania, președintele țării a spus: „Desigur, depinde de timp: de cât timp avem nevoie să ne adaptăm [la reducerea importurilor rusești]. „Dar aș spune cu alte cuvinte: suntem mai pregătiți pentru o astfel de reducere a resurselor energetice rusești decât multe alte țări din UE”.

Conform datelor, aproximativ 63% din importurile Lituaniei în 2019 au provenit din Rusia. Președintele Nauseda a spus, totuși, că această cifră este acum mai mică, deoarece rafinăria de petrol de la Mazeikiai, a optat să nu cumpere țiței din Rusia.

Pe lângă petrol, Lituania a lucrat, în ultimul deceniu, pentru a-și reduce dependența de Rusia de gazele naturale – inclusiv prin deschiderea propriului terminal GNL numit Independență.

Independența electrică, totuși, este încă o lucrare în curs, a spus președintele Nauseda.

„Suntem în continuare conectați cu așa-numitul sistem Brell al fostei Uniuni Sovietice și această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme [europene] [în prezent].

Cu toate acestea, el a spus că procesul de schimbare a Lituaniei de la Brell „va fi finalizat în 2025”.

„Acum vom încerca să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede”, a adăugat el.

Președintele Nauseda a recunoscut, de asemenea, îngrijorarea continuă, inclusiv din partea președintelui Ucrainei cu privire la faptul că națiunile baltice – inclusiv Lituania – ar putea fi următoarea țintă pentru președintele rus Vladimir Putin.

„Din păcate, acest lucru este adevărat. Din moment ce Putin a declarat că cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea a fost prăbușirea Uniunii Sovietice, a avut în vedere țările baltice, pentru că și ele sunt o parte consistentă a Uniunii Sovietice.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO