Mai multe restaurante din Kiev și-au unit eforturile împotriva războiului. De exemplu, Milk Bar, pregătește în prezent aproximativ 500 de mese zilnic care sunt oferite gratuit cetățenilor capitalei. Restaurantul nu și-a mai plătit personalul din februarie, dar 20 de persoane au rămas să lucreze, scrie BBC.
„Ne gândim cu toții doar la oameni și la comunitate în acest moment”, a spus proprietara brutăriei Anna Kozachenko. „Nici nu mă gândesc la pierderile financiare.” a adăugat Anna.
Personalul care a rămas la firmă lucrează acum non-stop pentru a livra mese bătrânilor și refugiaților din zonele invadate din afara Kievului.
Aceasta este doar una dintre afacerile cu produse alimentare care și-au unit eforturile pentru a susține cetățenii ucraineni împotriva invaziei ruse.
Marii furnizori de produse alimentare au oferit mâncare gratuită la restaurant și au promis că o vor face „atâta timp cât este nevoie”. Proprietarul a suspendat și chiria pentru restaurant.
Milk Bar este unul dintre cele peste 450 de restaurante care și-au transformat afacerile pentru a ajuta oamenii care se adăpostesc în buncăre, bătrâni care nu își pot părăsi casa și cei care luptă în prima linie.
O firmă mai mare, LaFamiglia Group, care are 14 restaurante, o afacere de catering și 17 piețe alimentare, de asemenea, se implică activ la susținerea cetățenilor prin oferirea de produse alimentare, medicamente și alt tip de echipament.
Afacerea, care a făcut vânzări de zeci de milioane de dolari anul trecut, oferă acum peste 8.000 de gustări și sandvich-uri și peste 5.000 de mese calde în fiecare zi, gratuit.
Restaurantul își folosește banii proprii pentru a acoperi orice costuri suplimentare. Proprietarul restaurantului, Michail Beylin, spune că din cauza războiului ar putea rămâne fără provizii.
„Acum oferta pe care o primim este suficientă pentru a acoperi cererea și pentru a crea o mică rezervă de produse în cazul în care ne confruntăm cu o penurie”, a adăugat el.
— Mikhail Beylin (@BeylinBeylin) March 17, 2022
„Bucătarii noștri rămân în mijlocul zonelor militare pentru a oferi oamenilor noștri mâncare”. „Nu este momentul să vă faceți griji cu privire la finanțe, profituri și marje, acum este timpul pentru acțiuni care sunt cerute tuturor pentru a opri distrugerea de vieți în continuare”.
Proprietarul de pizzerie, Ruslan Buriak, are 60 de voluntari care lucrează non-stop la bucătăriile sale din orașul Dnipro, care a fost vizat pentru prima dată de atacurile aeriene rusești săptămâna trecută.
Bucătăriile produc aproximativ 1.000 de mese în fiecare zi pentru populația locală și se bazează pe paste, uleiuri și carne gratuite de la fermierii locali. La fel ca Milk Bar, Buriak face livrări și persoanelor în vârstă și celor care nu pot să-și părăsească casele.
„Avem alimente aproximativ pentru încă o săptămână, iar bucătarii voluntari au nevoie de bani pentru a veni cu autobuzele la serviciu”, a explicat Buriak. „Suntem ca o familie acum și toată lumea face tot posibilul pentru a ajuta”.
Buriak a oprit, de asemenea, facturile de chirie, apă și electricitate pentru a ajuta la susținerea pizzeriei, iar oamenii continuă să-și ofere voluntar timpul gratuit. Buriak plănuiește să continue să hrănească Dnipro atâta timp cât rămân stocuri.
„Vom continua până la sfârșitul acestei situații, dar nimeni nu știe cât timp va dura.”
Unul dintre cei mai mari producători de alimente din Ucraina, MHP, care cultivă și distribuie grâu, ajută restaurantele să activeze în continuare și să hrănească oamenii în timpul conflictului, inclusiv lanțul de restaurante al lui Beylin. Are peste 30.000 de angajați în toată Ucraina.
Din cauza războiului, unele părți ale Ucrainei unde în mod normal se semăna grâu sunt acum inaccesibile.
„Dacă acest lucru continuă, desigur că capacitatea noastră de a semăna se reduce rapid, mai ales dacă ei (armata rusă) se mută în vestul țării, unde se bazează o mare parte a operațiunilor noastre”, a declarat șeful MHP, Dr. John Rich, pentru BBC.
Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia. Majoritatea exporturilor de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea în aceste zone.
Dacă producția de cereale este îngreunată, analiștii au avertizat că proviziile ar putea avea dificultăți să țină pasul cu cererea, ceea ce înseamnă că prețurile grâului ar putea crește pe tot globul.