Cum restaurantele din Ucraina și-au unit eforturile împotriva războiului: Nu e momentul să ne gândim la profit

18 Mart. 2022, 18:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 18:21 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Mai multe restaurante din Kiev și-au unit eforturile împotriva războiului. De exemplu, Milk Bar, pregătește în prezent aproximativ 500 de mese zilnic care sunt oferite gratuit cetățenilor capitalei. Restaurantul nu și-a mai plătit personalul din februarie, dar 20 de persoane au rămas să lucreze, scrie BBC.

„Ne gândim cu toții doar la oameni și la comunitate în acest moment”, a spus proprietara brutăriei Anna Kozachenko. „Nici nu mă gândesc la pierderile financiare.” a adăugat Anna.

Personalul care a rămas la firmă lucrează acum non-stop pentru a livra mese bătrânilor și refugiaților din zonele invadate din afara Kievului.

Aceasta este doar una dintre afacerile cu produse alimentare care și-au unit eforturile pentru a susține cetățenii ucraineni împotriva invaziei ruse.

Marii furnizori de produse alimentare au oferit mâncare gratuită la restaurant și au promis că o vor face „atâta timp cât este nevoie”. Proprietarul a suspendat și chiria pentru restaurant.

Milk Bar este unul dintre cele peste 450 de restaurante care și-au transformat afacerile pentru a ajuta oamenii care se adăpostesc în buncăre, bătrâni care nu își pot părăsi casa și cei care luptă în prima linie.

O firmă mai mare, LaFamiglia Group, care are 14 restaurante, o afacere de catering și 17 piețe alimentare, de asemenea, se implică activ la susținerea cetățenilor prin oferirea de produse alimentare, medicamente și alt tip de echipament.

Afacerea, care a făcut vânzări de zeci de milioane de dolari anul trecut, oferă acum peste 8.000 de gustări și sandvich-uri și peste 5.000 de mese calde în fiecare zi, gratuit.

Restaurantul își folosește banii proprii pentru a acoperi orice costuri suplimentare. Proprietarul restaurantului, Michail Beylin, spune că din cauza războiului ar putea rămâne fără provizii.

„Acum oferta pe care o primim este suficientă pentru a acoperi cererea și pentru a crea o mică rezervă de produse în cazul în care ne confruntăm cu o penurie”, a adăugat el.

„Bucătarii noștri rămân în mijlocul zonelor militare pentru a oferi oamenilor noștri mâncare”. „Nu este momentul să vă faceți griji cu privire la finanțe, profituri și marje, acum este timpul pentru acțiuni care sunt cerute tuturor pentru a opri distrugerea de vieți în continuare”.

Proprietarul de pizzerie, Ruslan Buriak, are 60 de voluntari care lucrează non-stop la bucătăriile sale din orașul Dnipro, care a fost vizat pentru prima dată de atacurile aeriene rusești săptămâna trecută.

Bucătăriile produc aproximativ 1.000 de mese în fiecare zi pentru populația locală și se bazează pe paste, uleiuri și carne gratuite de la fermierii locali. La fel ca Milk Bar, Buriak face livrări și persoanelor în vârstă și celor care nu pot să-și părăsească casele.

„Avem alimente aproximativ pentru încă o săptămână, iar bucătarii voluntari au nevoie de bani pentru a veni cu autobuzele la serviciu”, a explicat Buriak. „Suntem ca o familie acum și toată lumea face tot posibilul pentru a ajuta”.

Buriak a oprit, de asemenea, facturile de chirie, apă și electricitate pentru a ajuta la susținerea pizzeriei, iar oamenii continuă să-și ofere voluntar timpul gratuit. Buriak plănuiește să continue să hrănească Dnipro atâta timp cât rămân stocuri.

„Vom continua până la sfârșitul acestei situații, dar nimeni nu știe cât timp va dura.”

Unul dintre cei mai mari producători de alimente din Ucraina, MHP, care cultivă și distribuie grâu, ajută restaurantele să activeze în continuare și să hrănească oamenii în timpul conflictului, inclusiv lanțul de restaurante al lui Beylin. Are peste 30.000 de angajați în toată Ucraina.

Din cauza războiului, unele părți ale Ucrainei unde în mod normal se semăna grâu sunt acum inaccesibile.

„Dacă acest lucru continuă, desigur că capacitatea noastră de a semăna se reduce rapid, mai ales dacă ei (armata rusă) se mută în vestul țării, unde se bazează o mare parte a operațiunilor noastre”, a declarat șeful MHP, Dr. John Rich, pentru BBC.

Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia. Majoritatea exporturilor de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea în aceste zone.

Dacă producția de cereale este îngreunată, analiștii au avertizat că proviziile ar putea avea dificultăți să țină pasul cu cererea, ceea ce înseamnă că prețurile grâului ar putea crește pe tot globul.

 

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău