Cum restaurantele din Ucraina și-au unit eforturile împotriva războiului: Nu e momentul să ne gândim la profit

18 Mart. 2022, 18:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 18:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Mai multe restaurante din Kiev și-au unit eforturile împotriva războiului. De exemplu, Milk Bar, pregătește în prezent aproximativ 500 de mese zilnic care sunt oferite gratuit cetățenilor capitalei. Restaurantul nu și-a mai plătit personalul din februarie, dar 20 de persoane au rămas să lucreze, scrie BBC.

„Ne gândim cu toții doar la oameni și la comunitate în acest moment”, a spus proprietara brutăriei Anna Kozachenko. „Nici nu mă gândesc la pierderile financiare.” a adăugat Anna.

Personalul care a rămas la firmă lucrează acum non-stop pentru a livra mese bătrânilor și refugiaților din zonele invadate din afara Kievului.

Aceasta este doar una dintre afacerile cu produse alimentare care și-au unit eforturile pentru a susține cetățenii ucraineni împotriva invaziei ruse.

Marii furnizori de produse alimentare au oferit mâncare gratuită la restaurant și au promis că o vor face „atâta timp cât este nevoie”. Proprietarul a suspendat și chiria pentru restaurant.

Milk Bar este unul dintre cele peste 450 de restaurante care și-au transformat afacerile pentru a ajuta oamenii care se adăpostesc în buncăre, bătrâni care nu își pot părăsi casa și cei care luptă în prima linie.

O firmă mai mare, LaFamiglia Group, care are 14 restaurante, o afacere de catering și 17 piețe alimentare, de asemenea, se implică activ la susținerea cetățenilor prin oferirea de produse alimentare, medicamente și alt tip de echipament.

Afacerea, care a făcut vânzări de zeci de milioane de dolari anul trecut, oferă acum peste 8.000 de gustări și sandvich-uri și peste 5.000 de mese calde în fiecare zi, gratuit.

Restaurantul își folosește banii proprii pentru a acoperi orice costuri suplimentare. Proprietarul restaurantului, Michail Beylin, spune că din cauza războiului ar putea rămâne fără provizii.

„Acum oferta pe care o primim este suficientă pentru a acoperi cererea și pentru a crea o mică rezervă de produse în cazul în care ne confruntăm cu o penurie”, a adăugat el.

„Bucătarii noștri rămân în mijlocul zonelor militare pentru a oferi oamenilor noștri mâncare”. „Nu este momentul să vă faceți griji cu privire la finanțe, profituri și marje, acum este timpul pentru acțiuni care sunt cerute tuturor pentru a opri distrugerea de vieți în continuare”.

Proprietarul de pizzerie, Ruslan Buriak, are 60 de voluntari care lucrează non-stop la bucătăriile sale din orașul Dnipro, care a fost vizat pentru prima dată de atacurile aeriene rusești săptămâna trecută.

Bucătăriile produc aproximativ 1.000 de mese în fiecare zi pentru populația locală și se bazează pe paste, uleiuri și carne gratuite de la fermierii locali. La fel ca Milk Bar, Buriak face livrări și persoanelor în vârstă și celor care nu pot să-și părăsească casele.

„Avem alimente aproximativ pentru încă o săptămână, iar bucătarii voluntari au nevoie de bani pentru a veni cu autobuzele la serviciu”, a explicat Buriak. „Suntem ca o familie acum și toată lumea face tot posibilul pentru a ajuta”.

Buriak a oprit, de asemenea, facturile de chirie, apă și electricitate pentru a ajuta la susținerea pizzeriei, iar oamenii continuă să-și ofere voluntar timpul gratuit. Buriak plănuiește să continue să hrănească Dnipro atâta timp cât rămân stocuri.

„Vom continua până la sfârșitul acestei situații, dar nimeni nu știe cât timp va dura.”

Unul dintre cei mai mari producători de alimente din Ucraina, MHP, care cultivă și distribuie grâu, ajută restaurantele să activeze în continuare și să hrănească oamenii în timpul conflictului, inclusiv lanțul de restaurante al lui Beylin. Are peste 30.000 de angajați în toată Ucraina.

Din cauza războiului, unele părți ale Ucrainei unde în mod normal se semăna grâu sunt acum inaccesibile.

„Dacă acest lucru continuă, desigur că capacitatea noastră de a semăna se reduce rapid, mai ales dacă ei (armata rusă) se mută în vestul țării, unde se bazează o mare parte a operațiunilor noastre”, a declarat șeful MHP, Dr. John Rich, pentru BBC.

Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia. Majoritatea exporturilor de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea în aceste zone.

Dacă producția de cereale este îngreunată, analiștii au avertizat că proviziile ar putea avea dificultăți să țină pasul cu cererea, ceea ce înseamnă că prețurile grâului ar putea crește pe tot globul.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO