Decizie fără precedent a Rusiei: Este un eveniment istoric, care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor

23 Apr. 2022, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2022, 17:25 // Actual //  bani.md

Rusia a declarat sâmbătă că intenţionează să desfăşoare până în toamnă rachetele balistice intercontinentale Sarmat, recent testate, capabile să susţină atacuri nucleare împotriva Statelor Unite, relatează Reuters.

Obiectivul declarat de Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale Roscosmos, este unul ambiţios, deoarece Rusia a raportat prima lansare de test abia miercuri, iar experţii militari occidentali spun că este nevoie de timp înainte ca racheta să poată fi desfăşurată.

Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în Statele Unite sau Europa.

Testul din această săptămână, după ani de întârzieri din cauza problemelor tehnice şi de finanţare, marchează o demonstraţie de forţă a Rusiei într-un moment în care războiul din Ucraina a făcut ca tensiunile cu Statele Unite şi aliaţii săi să urce la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Rogozin a declarat într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat că rachetele vor fi amplasate în regiunea Krasnoyarsk din Siberia, la aproximativ 3.000 km (1.860 mile) la est de Moscova.

El a precizat că acestea vor fi amplasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri ca rachetele Voyevoda din epoca sovietică, pe care le înlocuiesc, lucru care ar economisi „resurse şi timp”.

Lansarea „super-armei” a fost un eveniment istoric, care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.

Îngrijorarea Occidentului faţă de riscul unui război nuclear a crescut de când preşedintele rus Vladimir Putin a dispus invazia în Ucraina, la 24 februarie, cu un discurs în care s-a referit în mod expres la forţele nucleare ale Moscovei şi a avertizat că orice opoziţie „va duce la astfel de consecinţe pe care nu le-aţi întâlnit niciodată în istoria voastră”.
„Perspectiva unui conflict nuclear, cândva de neconceput, este acum din nou în sfera posibilităţilor”, a declarat luna trecută secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău