Matrapazlâcuri financiare cu energia electrică! Spânu ar fi fost „zburat” de la negocierile cu Cuciurganul

30 Apr. 2022, 22:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2022, 22:09 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu ar fi fost înlăturat de la negocierile cu centrala de la Cuciurgan privind livrarea energiei electrice, susține fostul deputat Alexandru Slusari.

Viceprim-ministru Andrei Spînu responsabil în cadrul executivului pentru sectorul energetic, a admis acest dezmăț cu licitație pe două luni, la care s-au înțeles cei din Tiraspol și Vladimir Andronache cu firma lui și au propus o schemă cu oferta comună, oscilată între 96 și 97 dolari pentru un Mw/h. Adică, aproape dublarea prețului actual pe loc gol. Ca fon «energeticul» lui Plahotniuc a mai atras în aceasta licitație aranjată câteva companii ale prietenilor lui de gen Silvia Radu”, susține Slusari.

Potrivit lui Slusari, totul era pregătit. Pe fundalul discursurilor înflăcărate și cinice despre costul independenței, domnul ministru deja vorbea neoficial cu cei din ANRE ca ei se pregătească majorarea tarifului la energia electrică până la 3,5 lei. A fost întocmită deja și nota informativă pentru ședința, preconizată pentru săptămâna viitoare. 70% din energia electrică trebuia să fie furnizată de Cuciurgan, iar 30% – de la compania-ofshor Августа, indirect care ar fi controlată de Andronache.

Planul obscur a fost blocat în ultimul moment, când până la ora zece 1 mai practic nu mai rămânea timp. Andrei Spînu a plecat sau a fost plecat miercuri în concediu. Iar reprezentanții guvernului și președinției au început convulsiv joi noaptea să discute direct cu cei din Tiraspol subiectul energetic, după care și a avut loc acest “BARTER” INEGAL. Energia electrică pe o lună la preț relativ rezonabil în schimbul autorizației  de mediu pe durata lunară pentru uzina metalurgică din Rîbnița. Adică temporar Guvernul nostru a permis uzinei din Transnistria poluarea mediului”, a mai spus Slusari, care solicită Procuraturii să investigheze așa zisa licitație de achiziție a energiei electrice.

Fostul deputat recomandă ca în următoarea lună autoritățile moldovenești sunt obligați să discute prompt și profesional cu Ucraina, probabil prin intermediul Uniunii Europene și Statelor Unite, în privința aprovizionării Moldovei cu energia electrică la un preț adecvat, care există deja în țara vecină. Este imperios necesar să reducem la minimum dependența noastră energetică de la Tiraspol, care în permanența ne șantajează.

Contactat de bani.md ministrul Spînu, până la publicarea știrii, nu a venit cu o reacție la acuzațiile care i se aduc.

Ieri, 29 aprilie, prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat într-o conferință de presă că 59,5 USD pentru un Mwh este prețul pe care o să-l achite Moldova pentru energia electrică procurată de la Centrala Cuciurgan în luna mai. Prețul este mai mare cu 6 USD, dar tarifele pentru consumatorii finali rămân neschimbate până la 1 iunie curent”, a anunțat premierul, Natalia Gavrilița. Este a doua lună când se prelungește contractul cu Centrala de la Cuciurgan.

Republica Moldova importă 80% din necesarul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, care este controlată de grupul rusesc INTER RAO.

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău