Andrei Spînu, despre construcția din „coasta” Ambasadei SUA la Chișinău: Trebuie oprită! Există un vid legislativ

03 Mai 2022, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2022, 13:19 // Actual //  Lupu Eduard

După ce au constatat o serie de ilegalități în cazul autorizației emise pentru construcția unui bloc în centrul istoric al Chișinăului, instituțiile statului spun că nu pot face nimic pentru a opri lucrările. Sesizată încă acum două luni, Procuratura susține că mai are nevoie de timp pentru investigații, iar CNA anunță că a sistat examinarea cazului. Și ministerul Culturii și cel al Infrastructurii vorbesc despre nereguli, nu și despre măsuri care ar putea opri construcția ilegală, care se înalță în centrul istoric a capitalei, scrie realiltatea.md.

La începutul acestui an, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a constatat mai multe ilegalități privind autorizația de construcție a unui bloc cu 7 etaje pe stradă Alexei Mateevici 109/2, eliberată de primărie. Și anume – lotul de pământ se află în centrul istoric al Chișinăului și este amplasat într-o zona specială, unde sunt interzise astfel de imobile. În același timp, terenul este în rază de protecție a patru monumente de importantă națională, unde nu este permisă construcția unor clădiri multietajate care depășesc nivelul propriu-zis al monumentelor.

Astfel, în luna februarie, Agenția a sesizat mai multe instituții ale statului: Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Ministerul Infratsructurii, Primăria Chișînău și alte structuri.

Tot, atunci Centrul Național Anticorupție a început să investigheze legalitatea emiterii actelor permisive. După o luna de examinări, ofițerii anticorupție au sistat investigația, motivul pretins fiind o decizie a Procuraturii din 2020. Instituția a analizat atunci certificatul de urbanism emis de autoritățile locale pentru acest complex și a decis că nu va începe urmărirea penală pentru că nu a depistat încălcări.

Ministerul Infrastructurii este o altă instituție care are toate pârghiile necesare pentru a opri înălțarea unei construcții ilegale. Nici responsabilii de aici nu au intervenit.

Eu sper că CNA se va duce la primăria Chișinău și o să îi apuce de mâna pe toți cei care dau astfel de autorizații ilegale or autorizațiile de construcție pe care le eliberează primăria. Și primăria este responsabilă. Urmează un pachet de modificare a legislației. Până atunci blocul acesta se ridică și e zona istorică. Exact pentru că toți dau din umeri. În mod normal, această companie ar trebui să se oprească pentru există un vid legislativ, nu poate să intervină poliția și apoi ei pot contesta odată ce au acte, a declarat Andrei Spînu.

Și ministerul Culturii ar avea un cuvânt de spus. Conform legii, ar putea retrage proiectul de schița avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, structura subordonată ministerului. Documentul a stat la baza emiterii autorizației de construcție.

Această pârghie este foarte slabă, ea este atacabilă în instanța, noi avem deja experiență și am mers pe această cale și avem procese care nu mai au finalitate. De aceasta nu aș vrea să merg pe această cale, dacă domnul Ceban nu va întreprinde nimic, dacă Procuratura Generală nu va întreprinde nimic, dacă Centrul Național Anticorupție nu va întreprinde nimic, și ultima baricada va rămâne ministerul Culturii, da, noi vom interveni și vom retrage acel aviz, a precizat ministrul Culturii Sergiu Prodan, scrie PRO TV.

În prezent, doar Procuratura Generală examinează actele permisive eliberate de municipalitate, iar până pe 11 mai ar trebui să emită o decizie. Cât timp autoritățile nu intervin, deși încălcările sunt evidente, reprezentanta unei Asociații Obștești, care militează pentru păstrarea patrimoniului cultural și lupta împotriva construcțiilor ilegale, spune că în doi pași simpli lucrările pot fi oprite. Potrivit legii, construcția poate fi stopată printr-o hotărâre judecătorească, iar aici e nevoie că o instituție a statului să meargă în instanța, s-au printr-o decizie a primăriei, care își poate retrage actul administrativ pe care l-a eliberat.

La noi se întâmplă să meargă în instanța, de regulă, vecinii sau evident că autoritățile care pot face asta, doar că autoritățile care pot face asta, probabil nu sunt interesate de asta sau nu cunosc, noi doar putem să bănuim care sunt cauzele, a menționat Anetta Dabija, cofondatoarea și președinta Asociației “Salvați Chișinăul”

Asociația “Salvați Chișinăul” a pornit propria investigație. A obținut mai multe documente, care au stat la baza emiterii autorizației și a trimis petiții către mai multe instituții.

Nu știu de ce se ignoră legea în domeniu, se ignoră legea ocrotirii monumentelor și se ignoră actele din domeniul construcțiilor. Noi nu ne vom oprim din a scrie sesizări și a scrie petiții. Știu că asta nu neapărat ne ajută la soluționarea problemei, dar asta e ceea ce putem noi să facem”, a adăugat Anetta Dabija.

Primăria susține că a emis actele permisive în conformitate cu legea și nu intenționează să-și retragă autorizația. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut primăria a emis autorizația de construcție pentru complexul cu 7 etaje, care ar urmă să fie ridicat în zona de protecție a Centrului Istoric al orașului. Terenul de pe stradă Alexei Mateevici 109/2 a fost donat de municipalitate Comitetului Național Olimpic pentru a-și construi sediu. Forul l-a vândut însă unui dezvoltator imobiliar. În contractul de vânzare este indicată suma de 9 milioane de lei. Experții imobiliari au evaluat lotul de pământ la peste un milion de euro.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău