Vadim Ceban, președintele Moldovagaz spune că nu a primit vreo notificăre oficială de la Gazprom și operatorul de transport al Ucrainei cu privire la restricționarea furnizării de gaze naturale la punctele de conexiuni intersistem de transport al gazelor Alekseevka și Grebeniki.
Ceban susține că livrările de gaze către Republica Moldova se efectuează în regim obișnuit și ca în calitate de șef al Moldovagaz, va continua să informeze consumatorii și alte părți interesate despre evoluția acestei situații.
Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că nu este posibil din punct de vedere tehnologic să treacă transferurile de gaze către Ucraina la un nou punct de intrare, așa cum a propus operatorul de sistem de gaze al Ucrainei.
Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, afirmând marţi că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor de gaze.
Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.
Ucraina a spus că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute. A citat cel puţin un incident de „violenţă crescută”.
Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene spunând că „nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută”. A adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.
Europa este îngrijorată în legătură cu aprovizionarea cu gaze încă de la începutul invadării Ucrainei. Multe ţări vest-europene ar dori să pedepsească Rusia din punct de vedere economic pentru invazie, dar nu au o alternativă la gazul pe care Rusia îl furnizează; aceasta înseamnă că oferă finanţare unei ţări căreia îi impun sancţiuni economice.
Mare parte din aprovizionarea cu gaze ruseşti a Europei se face prin conducta Nord Stream 1 ce traversează Marea Baltică.
Conform contractelor, prin conductele ce traversează Ucraina este permis să circule maxim 109 milioane de metri cubi pe zi.