Kazahstanul caută noi rute pentru exportul petrolului, după ce Rusia a suspendat un oleoduct-cheie

08 Iul. 2022, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iul. 2022, 10:51 // Actual //  Lupu Eduard

Qasym-Jomart Toqaev, președintele Kazahstanului, a făcut apel la diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol ale țării, după ce un tribunal rus a suspendat operațiunile unei importante conducte de export.

Afirmațiile lui Qasym-Jomart Toqaev evidențiază îngrijorările kazahilor cu privire la asigurarea exportului petrolului – o sursă majoră de venituri guvernamentale – pe piețele mondiale. De asemenea, subliniază și potențialele tensiuni între Kazahstan și Rusia, ale căror relații au devenit spinoase pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Ruta prioritară este cea transcaspică, care ocolește Rusia, a declarat, joi, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, la o întâlnire privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit. „Am spus celor de KazMunayGas (compania națională de petrol și gaze – TMT.) să elaboreze cea mai bună opțiune pentru implementarea acesteia, inclusiv posibilitatea de a atrage investitori din proiectul Tengiz”.

Tengiz este cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, care este deținut în proporție de 75% de corporațiile americane Chevron (50%) și ExxonMobil (25%). Un proiect de extindere a producției de 45,2 miliarde de dolari a fost lansat acum la Tengiz, care era programat să fie finalizat în 2023.

Ruta de transport internațional transcaspică trece prin China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia și Turcia. Membrii Asociației TMTM sunt 20 de companii, inclusiv administrații feroviare, porturi, companii de transport maritim și de logistică din opt țări.

În plus, guvernul, împreună cu fondul de stat Samruk-Kazyna, „ar trebui să ia măsuri pentru a crește capacitatea conductelor petroliere Atyrau-Kenkiyak și Kenkiyak-Kumkol”, precum și pentru a crește capacitatea porturilor din Marea Caspică, a spus Tokayev. . „Kazahstanul nu a fost niciodată o țară maritimă și, prin urmare, nu a folosit pe deplin posibilitățile de transport maritim. Acum este un alt moment”, a adăugat președintele.

Kazahstanul ocupă locul 11 ​​în lume în ceea ce privește producția de petrol – 1,7 milioane de barili pe zi. 89% din acest volum este exportat, iar cea mai mare parte trece prin conducta care duce la Novorossiysk din Federația Rusă.

Pe 6 iulie, Consorțiul oleoductului caspic, printre ai cărui membri se numără giganții petrolieri americani Chevron și ExxonMobil precum și alte companii internaționale, a declarat că autorităților de reglementare ruse li s-a dat ordin să inspecteze instalațiile părții rusești a consorțiului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

Acum patru zile, compania aeriană FlyOne a anulat zborul programat pentru astăzi, 20 septembrie, Erevan-Chișinău, lăsând pasagerii cu ochii în soare. Unul dintre călători, care a achiziționat un bilet cu escală prin Ervean pe ruta Sankt Petersburg – Chișinău, a întâmpinat probleme la rambursarea costului biletului. După o corespondență de trei zile cu compania, aceasta a acceptat să restituie doar banii pentru segmentul anulat Erevan-Chișinău, promițând returnarea sumelor în termen de 30 de zile, în ciuda faptului că biletul fusese cumpărat ca un singur bilet de la Sankt Petersburg la Chișinău. Pasagerul a fost nevoit să cumpere bilete alternative prin Istanbul, pierzând aproape 300 de euro.

În răspunsul său, FlyOne a invocat forța majoră, afirmând: „Vă informăm că decizia de a reduce zborurile din Erevan către Chișinău este o decizie a Guvernului Moldovei, iar compania aeriană nu poate fi responsabilă pentru aceste circumstanțe de forță majoră. În acest caz, puteți solicita returnarea doar pentru segmentul anulat.”

Această situație a ridicat întrebări cu privire la politica de vânzare a biletelor și responsabilitatea companiilor aeriene, lăsând pasagerii să se întrebe dacă este corect ca tarifele mari să fie percepute fără a oferi asigurări corespunzătoare în caz de anulare a zborurilor.

FlyOne a fost fondată în 2015, în perioada în care Vladimir Cebotari, un apropiat al liderului Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, era ministru al Justiției. Compania a cunoscut o dezvoltare rapidă, având printre fondatori pe soția ministrului, Maria Cebotari, care deținea 40% din acțiuni. Sora ministrului, Mariana Tabuică, fost director financiar la ÎS Moldatsa, a fost numită administratoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău