Rusia oferă o recompensă de 800 de euro pentru fiecare dronă Bayraktar distrusă în Ucraina

07 Aug. 2022, 04:24
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Aug. 2022, 04:24 // Actual //  bani.md

Dronele turcești Bayraktar se dovedesc a fi atât de supărătoare pentru ambițiile lui Vladimir Putin în Ucraina, încât Moscova oferă acum o recompensă de 50.000 de ruble (811 euro) pentru fiecare dronă distrusă, relatează Daily Mail.

În plus, s-a mai zvonit că Rusia, cu un program propriu de drone oarecum nesofisticat, ar fi pus ochii pe dronele iraniene pentru a încerca să restabilească echilibrul în „războiul dronelor”. Nu s-a confirmat încă dacă a avut loc vreo înțelegere.

Lui Putin i-ar plăcea să pună mâna pe Bayraktar, dar Turcia nu le va vinde Rusiei, scrie sursa citată. La rândul său, Moscova s-a plâns Ankarei că ar trebui să înceteze să mai furnizeze Bayraktar-uri Ucrainei, dar turcii au insistat că vânzările – și, în unele cazuri, donațiile – din partea producătorului, Baykar, sunt chestiuni private între firmă și ucraineni și nu au nimic de-a face cu statul.

Dornele Bayraktar au căpătat un rol vital în primele zile ale conflictului cu Rusia, ajutând la menținerea Kievului în afara razei de acțiune a lui Putin. Ele au intrat în joc la doar câteva zile după începerea războiului. Cel mai cunoscut exemplu este faptul că au fost trimise să distrugă camioanele rusești de combustibil, făcând inoperabile tancurile care formau un convoi militar de kilometri întregi care se îndreptau spre capitala ucraineană. Imaginile cu vehicule blindate rusești asediate și abandonate la marginea drumului au reprezentat o victorie timpurie pentru Ucraina în războiul propagandistic extrem de important cu Rusia.

O caracteristică crucială a dronelor turcești este că sunt aproape invizibile pentru sistemele convenționale de apărare aeriană. Dronele TB-2 sunt capabile să se sustragă din raza S-300, următoarea generație de baterii de rachete defensive dezvoltate de Rusia. În Azerbaidjan, în războiul din 2020 din Nagorno-Karabah, s-a raportat că dronele turcești nu numai că au evitat S-300, ci le-au și doborât.

TB-2 au fost, de asemenea, folosite pentru a distruge numeroase sisteme anti-rachete rusești Panțîr, care au fost pilonul principal al apărării împotriva ofensivei occidentale în Siria, Libia și Nagorno-Karabah.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ