Putin pune piciorul în prag! Interzice băncilor străine să plece din Rusia

06 Aug. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Aug. 2022, 15:58 // Actual //  Lupu Eduard

Băncile străine care au intrat pe piața rusă în anii 2000 și nu au plecat după începerea războiului din Ucraina nu vor mai putea ieși de pe piața rusească.

Vineri, 5 august, președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la aplicarea unor măsuri economice speciale în legătură cu acțiunile neprietenoase ale anumitor state, care interzice, de facto, părăsirea țării organizațiilor de credit străine.

Potrivit unui document publicat pe portalul de informații juridice, investitorilor din „țări neprietenoase” le este acum interzis să vândă acțiuni și participații la capitalul autorizat al instituțiilor de credit rusești.

Pentru a scăpa de cotă, nerezidenții vor trebui să obțină permisiunea specială de la președinte, iar fără aceasta, tranzacțiile vor fi considerate „nule”. Noii proprietari care au cumpărat banca fără „viză” vor fi privați de „drepturile prevăzute de legislația Federației Ruse, se mai spune în decret.

„Lista băncilor care fac obiectul interdicției prezidențiale urmează să fie stabilită de guvern și Banca Centrală. Cu toate acestea, este deja clar că, toți cei mai mari jucători străini intră sub incidența noului decret. Este vorba de Raiffeisenbank, UniCredit și Citibank”, spune Yuri Belikov, managing director Expert RA.

Trei bănci cu active în valoare de 3,5 trilioane de ruble și păstrează depozite ale populației în valoare de 264 de miliarde de ruble caută modalități de a pleca. Citi a negociat vânzarea cu Expobank și compania de asigurări RESO-Garantia. Unicredit avea în vedere să-și vândă filiala printr-o structură care să-i permită să răscumpere afacerea dacă situația geopolitică se va stabiliza. Grupul austriac Raiffeisen Bank International a luat în considerare și posibilitatea vânzării băncii sale, care se află în top 10 cele mai mari din Rusia și este de importantă sistemică.

Doar grupul francez Societe Generale a reușit să vândă afacerea după începerea războiului. Rosbank-ul său a mers la miliardarul Vladimir Potanin, care s-a trezit imediat pe lista de sancțiuni din Marea Britanie, după care banca însăși a fost interzisă de la tranzacțiile în lire sterline și de la sistemul de compensare Clearstream.

Pentru restul băncilor, ușa de ieșire din Rusia a fost închisă. Și cel mai probabil lista nu se va limita la trei nume, spune Belikov.

Nici bancherii nu vor putea să-și închidă afacerea în liniște. Organizațiile de credit străine care rămân în Rusia sunt sub controlul Băncii Centrale: reprezentanții autorităților de reglementare sunt incluși în structurile de guvernare și pot refuza orice decizie care depășește operațiunile de rutină.

Surse Reuters familiare cu situația spun că autoritățile discută despre introducerea managementului extern în filialele băncilor străine. Acest lucru va permite păstrarea proprietății străine, dar transferul tuturor operațiunilor sub controlul Rusiei.

Ideea este promovată de șeful VTB Andrey Kostin, potrivit căruia ar fi corect să „luăm” toate băncile străine ca să rămână în Rusia. „Băncile ne-au fost luate, iar ei [străinii] trebuie să ia băncile, să reseteze subiectul”, a cerut el în iunie la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău