Putin pune piciorul în prag! Interzice băncilor străine să plece din Rusia

06 Aug. 2022, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Aug. 2022, 15:58 // Actual //  Lupu Eduard

Băncile străine care au intrat pe piața rusă în anii 2000 și nu au plecat după începerea războiului din Ucraina nu vor mai putea ieși de pe piața rusească.

Vineri, 5 august, președintele Vladimir Putin a semnat un decret „Cu privire la aplicarea unor măsuri economice speciale în legătură cu acțiunile neprietenoase ale anumitor state, care interzice, de facto, părăsirea țării organizațiilor de credit străine.

Potrivit unui document publicat pe portalul de informații juridice, investitorilor din „țări neprietenoase” le este acum interzis să vândă acțiuni și participații la capitalul autorizat al instituțiilor de credit rusești.

Pentru a scăpa de cotă, nerezidenții vor trebui să obțină permisiunea specială de la președinte, iar fără aceasta, tranzacțiile vor fi considerate „nule”. Noii proprietari care au cumpărat banca fără „viză” vor fi privați de „drepturile prevăzute de legislația Federației Ruse, se mai spune în decret.

„Lista băncilor care fac obiectul interdicției prezidențiale urmează să fie stabilită de guvern și Banca Centrală. Cu toate acestea, este deja clar că, toți cei mai mari jucători străini intră sub incidența noului decret. Este vorba de Raiffeisenbank, UniCredit și Citibank”, spune Yuri Belikov, managing director Expert RA.

Trei bănci cu active în valoare de 3,5 trilioane de ruble și păstrează depozite ale populației în valoare de 264 de miliarde de ruble caută modalități de a pleca. Citi a negociat vânzarea cu Expobank și compania de asigurări RESO-Garantia. Unicredit avea în vedere să-și vândă filiala printr-o structură care să-i permită să răscumpere afacerea dacă situația geopolitică se va stabiliza. Grupul austriac Raiffeisen Bank International a luat în considerare și posibilitatea vânzării băncii sale, care se află în top 10 cele mai mari din Rusia și este de importantă sistemică.

Doar grupul francez Societe Generale a reușit să vândă afacerea după începerea războiului. Rosbank-ul său a mers la miliardarul Vladimir Potanin, care s-a trezit imediat pe lista de sancțiuni din Marea Britanie, după care banca însăși a fost interzisă de la tranzacțiile în lire sterline și de la sistemul de compensare Clearstream.

Pentru restul băncilor, ușa de ieșire din Rusia a fost închisă. Și cel mai probabil lista nu se va limita la trei nume, spune Belikov.

Nici bancherii nu vor putea să-și închidă afacerea în liniște. Organizațiile de credit străine care rămân în Rusia sunt sub controlul Băncii Centrale: reprezentanții autorităților de reglementare sunt incluși în structurile de guvernare și pot refuza orice decizie care depășește operațiunile de rutină.

Surse Reuters familiare cu situația spun că autoritățile discută despre introducerea managementului extern în filialele băncilor străine. Acest lucru va permite păstrarea proprietății străine, dar transferul tuturor operațiunilor sub controlul Rusiei.

Ideea este promovată de șeful VTB Andrey Kostin, potrivit căruia ar fi corect să „luăm” toate băncile străine ca să rămână în Rusia. „Băncile ne-au fost luate, iar ei [străinii] trebuie să ia băncile, să reseteze subiectul”, a cerut el în iunie la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 04:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 04:57 // Actual //  Lupu Eduard

Podul de la Bumbăta, peste râul Prut, construit cu mare entuziasm să reducă aglomerația de la Vama Albița, nu își dovedește eficiența, iar una dintre explicații este că vameșii de la noul punct de frontieră nu au infrastructura necesară pentru a face controale corespunzătoare, scrie romania actualități.

Podul de pontoane de peste Prut de la Bumbăta, punct nou de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova, construit anul acesta pentru a reduce aglomerațiile din Vama Albița, are o singură arteră de intrare în țară și una de ieșire, iar programul de lucru este doar pe timp de zi, de la ora 8:00 până la ora 20:00.

Oficialii județului Vaslui susțin că obiectivul încă nu reușește să preia atâtea vehicule câte ar fi nevoie pentru fluidizarea traficului din Vama Albița, motiv pentru care în cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe granița de est a Uniunii Europene traficul rămâne la fel de intens, spun primarii din zonă.

Ioan Ciupilan, de pildă, primarul municipiului Huși, oraș prin care trec aproape toate autocamioanele care intră în România prin Vama Albița, susține că numărul acestor vehicule de mare tonaj a crescut în ultimul timp, iar șoferii acestora spun că preferă să tranziteze tot Vama Albița, întrucât ar trebui să ocolească dacă ar dori să intre în România pe la Bumbăta.

Autoritățile din Vaslui consideră că, de fapt, punctul de trecere a frontierei de la Bumbăta nu are deocamdată infrastructura vamală care să îi permită să preia un număr prea mare de vehicule, însă treptat situația se va îmbunătăți.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău