Prețul lemnelor pentru iarna 2022. Ce rezerve a pregătit Moldsilva

13 Sept. 2022, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Sept. 2022, 11:32 // Actual //  MD Bani

Moldsilva deține actualmente 27.000 de metri steri de masă lemnoasă, iar prețul unuia este, în mediu, de 750 de lei. Directorul adjunct al Agenției, Iulian Mamai, a discutat cu reporterul RLIVE TV, Troian Stoianov despre procedura de achiziție, stocurile disponibile și modul de repartizare și prețul lemnelor, scrie Realitatea.md.

Prețul lemnelor pentru iarna 2022

Oficialul susține că nu se preconizează majorarea prețurilor de comercializare. Costul metrului ster variază în funcție de tipul masei lemnoase.

„Este un preț mediu de 750 lei metrul steer pentru specii tari, 400 de lei – specii moi. Variază cel tare de la 550 la la 875, în dependență de specie. Cu certitudine, pot spune că nu se preconizeazîă majorarea prețului de comericalziare”, declară Iulian Mamai.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Pentru a estima cantitatea de lemn necesară, s-au creat liste la nivelul autorităților publice locale. Acestea se actualizează constant, iar cei care își doresc să le achiziționeze masă lemnoasă se pot înscrie în rând și la ocolurile silvice din regiunea unde locuiesc, însă cantitatea din acest an este plafonată la trei metri steri.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală