Datoriile sufocă Moldovagaz! ANRE, colacul de salvare. Tarifele la gaz vor putea fi ajustate în regim de urgență

13 Sept. 2022, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Sept. 2022, 11:01 // Actual //  bani.md

Tarifele la gaz pentru populație vor putea fi ajustate în regim de urgență, în cazul scumpirii metanului, potrivit metodologiei aprobate de ANRE în ședința de astăzi, 13 septembrie.

Astfel, prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. ,,Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumele de gaze naturale consumate în luna iunie, până la circa 1460 $/1000 m3 – estimat pentru gazele naturale consumate în luna august 2022 și 1765$/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Or, în condițiile variațiilor majore a prețului de procurare a gazelor naturale, cu un trend ascendent accentuat (situație atipică și fără precedent pe piața gazelor naturale), S.A. ,,Moldovagaz” se va confrunta cu un deficit de numerar pentru procurarea gazelor naturale, fapt ce poate periclita capacitatea de plată a gazelor naturale importate pentru anumite perioade pe termen scurt.

Modificările propuse la Metodologia de calculare, aprobare şi aplicare a preţurilor reglementate pentru furnizarea gazelor vor permite intervenţia promptă prin ajustarea prețurilor reglementate  în vederea evitării situaţiei de incapacitate de plată a furnizorilor reglementaţi.

La momentul elaborării Analizei de impact nu este posibil de evaluat exact impactul asupra tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuţie al gazelor naturale, avînd în vedere că acestea se calculează pentru fiecare OSD în parte reieşind din costurile întreprinderii.

Tariful pentru consumatorii finali este de 23 de lei, în timp ce președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară ca tariful nu acoperă costul gazului și ar trebui să ajungă la sub 40 de lei.

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală