Vinurile Castel Mimi – jumătate de milion de sticle consumate anual de experți și amatori, din Japonia până în Canada

29 Sept. 2022, 12:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Sept. 2022, 12:33 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Castel Mimi, care a împlinit în această toamnă șase ani de la deschidere, a devenit în ultimii ani nu numai una din principalele atracții turistice a țării, dar și unul din renumiții producători de vinuri din Republica Moldova. Vinăria din Bulboaca, care în ultimii 130 de ani și-a întrerupt producția doar de două ori, în timpul celor două războaie mondiale, produce în prezent peste jumătate de milion de sticle de vin pe care le exportă în peste douăzeci de țări.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „Am fost printre primii care la începutul anilor 2000 am decis să investim masiv în modernizarea liniilor de producție, iar după instituirea embargoului să plecăm de la producerea pentru mass-market și să dezvoltăm producerea unor vinuri la standarde occidentale”.

Pentru fermentarea mustului sunt folosite utilaje performante din Franța, Italia și Elveția. Iar vinurile nobile sunt maturate în cel mai vechi loc la Castel Mimi – beciurile de peste 130 de ani, cu o temperatură constantă de 12 grade, asigurată de pereții castelului care au la bază peste un metru și jumătate grosime. În prezent în aceste beciuri, cu o capacitate maximă de 3000 de butoaie se află 1000 de butoaie, în mare parte, din stejar francez, adus dintr-o regiune din preajma Bordeaux. Termenul de maturare oscilează de la 6 luni la 24 de luni, vinul fiind bun chiar și peste 20 de ani după îmbuteliere.

Castel Mimi produce la moment peste 60 de articole de produse vinicole, popularitatea cărora este în creștere pe piața internațională, acestea fiind exportate în circa 20 de țări, peste 70% fiind în statele europene, China și Japonia.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „Succesul Vinurilor de la Castel Mimi constă în cupajarea vinurilor și soiurilor care să creeze un produs final balansat, plin de arome și gust. Cupajele pe care le descoperim ne fac să ne mândrim cu așa vinuri ca Sânzienele, Frați sau emblematicul Roșu de Bulboaca. Cupajarea vinurilor se face strict în zilele de weekend, pentru ca în afara rutinei zilelor de lucru să ne putem concentra pe transformarea unui vin în artă”.

Strugurii pentru vinurile Castel Mimi sunt crescuți doar în Regiunea Codru, în centrul Moldovei, în imediata apropiere a râului Nistru. Clima dominată de vânt din această regiune asigură o aerare permanentă, astfel încât maladiile nu se răspândesc.

CEO Castel Mimi, Adrian Trofim: „În viile noastre, care se află pe malul râului Nistru, folosim cele mai moderne tehnologii, dar, și cât mai mulți oameni din satul Speia și Bulboaca. De exemplu, culesul strugurilor se face manual în lăzi a câte 20 de kg și se transportă cu atenție până la vinărie”.

În viile noastre ne străduim să facem, în special, lucrări manual. Și din punct de vedere ecologic, dar și pentru a susține comunitățile. Atragem la maxim locuitorii din satele din preajmă, cărora de mai bine de o sută treizeci de ani, viile de aici le asigură un loc de muncă”.

Viile sunt deosebite și din cauza volumului anual mic de precipitații, astfel fiind practicate de trei ori mai puține intervenții de tratament în vie, chiar și față de vii din regiunea Bordeaux din Franța. În rezultat, vinurile produse de Castel Mimi sunt unele dintre cele mai bine cotate la concursurile și expozițiile internaționale de vinuri.

P.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ