Cel mai mare dezastru produs de gazul metan. Estimările experților cu privire la scurgerile din conductele Nord Stream

29 Sept. 2022, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2022, 11:43 // Actual //  Lupu Eduard

Scurgerile de metan din gazoductele Nord Stream vor avea consecințe foarte grave asupra mediului înconjurător. Experții estimează că este vorba despre cea mai mare scurgere de gaz cu efect de seră care a fost înregistrată vreodată. În Marea Baltică au fost pompată o cantitate de gaze echivalentă cu o treime din totalul emisiilor anuale ale Danemarcei. Aceasta este de departe, cea mai mare scurgere de gaz înregistrată vreodată, peste cea înregistrată în dezastrul de la Aliso Canyon.

Scurgerile prin gazoductele Nord Stream 1 și 2 ar putea degaja de cinci ori mai mult gaz cu efect de seră faţă de dezastrul de la Aliso Canyon. Aceasta a fost cea mai mare eliberare terestră de metan cunoscută. Este echivalentul unei treimi din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei, după cum a avertizat miercuri un oficial danez.

„Oricine a ordonat acest lucru ar trebui să fie urmărit penal pentru crime de război şi să meargă la închisoare”, a declarat Rob Jackson, un climatolog de la Universitatea Stanford.

Autoritățile din țările occidentale suspectează că este vorba despre un sabotaj. Mai mulți oficiali europeni şi experţi în energie sunt de părere că, cel mai probabil, Rusia este vinovată. Regimul lui Vladimir Putin este principalul beneficiar de pe urma prețurilor în creștere de pe piața de energie. Sunt și alții, însă, care au avertizat că nu trebuie indicat un vinovat până când anchetatorii nu vor determina ce s-a întâmplat.

Conform estimărilor oficiale, în cel mai pesimist scenariu al guvernului danez, vor fi degajate în Marea Baltică 778 de milioane de metri cubi de gaz. Este echivalentul a jumătate de milion de tone de metan. Prin comparație, la dezastrul de la Aliso Canyon au fost eliberate 90 -100.000 de tone metrice.

Andrew Baxter, inginer chimist în cadrul grupului de mediu EDF, a considerat că estimarea daneză este probabil prea mare. După propriile sale aprecieri, cantitatea de gaze va fi mai mică, dar totuși mai mult decât dublă față de dezastrul de la Aliso Canyon.

„Este catastrofal pentru climă”, a comentat acesta.

Metanul văzut bolborosind la suprafaţa apei este un indiciu al unui „flux ascendent puternic”, este de părere Paul Balcombe, reprezentant al departamentului de inginerie chimică de la Imperial College din Londra.

Pierderea de presiune în conductă a făcut ca o cantitate mare de gaz să fie deja pierdută, însă impactul total urmează să fie stabilit. Balcombe a precizat că, probabil, va fi semnificativ.

Metanul este un contribuitor major la schimbările climatice, fiind responsabil pentru o parte semnificativă a perturbărilor climatice cu care oamenii se confruntă deja. Acest lucru se datorează faptului că este de 82,5 ori mai puternic decât dioxidul de carbon în ceea ce priveşte absorbţia căldurii solare şi încălzirea Pământului, conform Associated Press.

Realitatea Live

08 Dec. 2022, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Dec. 2022, 16:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O transmisiune include PATRU componente principale și peste 20 de platforme de difuzare concomitent.

  1. Difuzarea evenimentului pe rlive.md și în mod automat pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng); Transmisiunile sunt păstrate în arhiva rlive.md și pot fi accesate sau descărcate oricând, fără limitări de acces tehnic sau de abonament.
  2. Transmisiunile sunt difuzate în direct pe pagina de Facebook sau Youtube ale beneficiarului și pe rețelele sociale ale platformelor grupului Realitatea – realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  3. Difuzarea evenimentului pe RLIVE TV (2 difuzări minim); RLIVE TV este distribuit de toate rețelele de cablu și IPTV, ceea ce asigură o acoperire de peste 80% din țară. De asemenea, RLIVE TV este distribuit online pe site-urile de știri diez.md, deschide.md, ziarulnational.md, nordnews.md, zugo.md, paranteze.md, moldova.org, newsmaker.md, economica.net (România) și realitatea.md, rlive.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md.
  4. Publicarea de comunicate sau știri din evenimente; Fiecare transmisiune live va fi susținută de publicarea comunicatului sau a unei știri din eveniment pe realitatea.md sau la solicitare, suplimentar, pe – bani.md (română), rupor.md (rusă), moldovalive.md (engleză). Știrile sau comunicatele, în mod automat sunt difuzate și pe rețelele sociale ale realitatea.md.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Suplimentar, la solicitare, se poate realiza Ora de LIVE cu Traian; Reportaj de la eveniment cu plasare pe realitatea.md, bani.md, rupor.md (ru), moldovalive.md (eng) și RLIVE TV; Feedback de la participanți (înregistrare video + editare video); sau orice Servicii de comunicare – comunicate, SMM, Infografii, Videografii, Animație 2D, etc.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne pe publicitate@realitatea.md

P.

 

 

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău