Ce distrug bombardamentele ruseşti ziua, ucrainenii repară şi reclădesc noaptea, însă pagubele produse de război sunt mult prea mari pentru ca efortul de reconstrucţie să poată fi suportat de o singură naţiune.
De aceea, pe lângă angajamentele organizaţiilor mari precum Comisia Europeană, mai multe ţări europene, inclusiv din Europa de Est, au alocat deja fonduri sau îşi fac planuri pentru repunerea pe picioare a economiei şi societăţii ucrainene. În regiune, Cehia, Polonia şi Turcia par cele mai hotărâte.
Guvernul ceh a aprobat zilele trecute un program pentru participarea Cehiei la reconstrucţia Ucrainei după război, scrie Radio Praga. Planul prevede alocarea a jumătate de milliard de coroane (20,3 milioane euro) anual pentru finanţarea efortului de reconstrucţie şi ajutoare umanitare imediate între 2023 şi 2025.
Cehia ajută în prezent Ucraina prin programul de ajutor umanitar MEDEVAC, care va fi folosit în continuare. Din planul de refacere a economiei, Cehia va cheltui 85 de milioane de coroane (3,5 milioane euro) pe an pentru implicarea companiilor cehe în reconstrucţia ţării.
Businessul polonez este de mult timp prezent în Ucraina, iar războiul i-a distrus o piaţă pe care conta pentru expansiune regională. De aceea, refacerea ei este importantă pentru companiile poloneze. Guvernul de la Varşovia a pregătit deja planuri pentru reconstrucţia Ucrainei, iar banca Pekao estimează că acestea vor aduce economiei poloneze aproape 40 de miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB, scrie The Warsaw Voice.
Pentru reconstrucţia Ucrainei şi-au arătat interesul, până acum, peste 400 de companii poloneze, a anunţat Agenţia Poloneză de Investiţii şi Comerţ (PAIH). În august, agenţia a organizat consultări cu antreprenorii în privinţa strategiei de reconstrucţie, iar la discuţii au participat aproape 800 de companii.