Toamnă de vis în Europa! 7 destinații colorate pe care să le vizitezi

18 Oct. 2022, 11:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
18 Oct. 2022, 11:15 // Au Bani //  MD Bani

Este din nou acea perioadă din an când peisajele multicolore ne fură privirile. După valurile mari de căldură din vară, ne „răcorim” cu plimbări lungi, în mijlocul frunzelor viu colorate ale toamnei. Împachetează-ți puloverul preferat și hai să pornim la drum în Europa să admirăm cele mai frumoase peisaje ale toamne, de pe bătrânul continent.

1. Lacul Bled, Slovenia

Lacul Bled din Slovenia oferă unele dintre cele mai spectaculoase vederi din Slovenia și găzduiește singura insulă naturală a țării. O plimbare în jurul lacului durează cam o oră și jumătate, timp suficient pentru a admira frunzele „de bronz și aur”, după cum scrie Euronews.

Deși apa este prea rece pentru a înota în lunile de toamnă, puteți închiria o barcă cu vâsle.

2. Lake District, Anglia

Vizitând Lake District, veți vedea de ce zona a inspirat atât de mulți poeți romantici, de la Samuel Taylor Coleridge la Wordsworth, cu priveliștile sale uluitoare. Acest parc național din nordul Angliei este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, din 2017.

3.  Perthshire, Scoția

Toamna nu e nicăieri cum e în Scoția, iar comitatul Perthshire are niște priveliști spectaculoase. Cu un picior în Highlands și unul în Lowlands, Perthshire găzduiește Meikleour Beech Hedge, unde regăsim cel mai înalt gard viu din lume, fiind intrat în Cartea Recordurilor.

Tot acolo poți face o plimbare prin Hermitage, o întindere de pădure deținută de National Trust, în care poți și o cascadă înconjurată de culori galben-roșiatice ale toamnei.

4.  Castelul Neuschwanstein, Bavaria, Germania

Dacă dai o căutare pe Google la „castele din povești care există în viața reală” cel mai probabil vei găsi și Neuschwanstein. Castelul cu turnuleț a apărut într-un film Disney, fiind înconjurat de dealuri accidentate și împădurite, care au farmec aparte.

Situat în Alpii Bavarezi, palatul a fost construit pentru regele Ludwig al II-lea la sfârșitul secolului al XIX-lea și poate fi vizitat doar prin tur ghidat.

5. Transilvania, România

Ardealul este încă asociat de multe ori cu vampirii și arhitectura gotică, dar este și unul dintre cele mai bune locuri din Europa din care poți admira culorile toamnei. Pădurea Mociar este cea mai veche pădure din România, perfectă pentru a fi explorată într-o zi de toamnă.

Transfăgărășanul este iarăși un loc spectaculos din România de unde poți admira de la 2.042 de metri altitudine culorile toamnei.

6. Valea Loarei, Franța

Renumită în întreaga lume pentru vinul său și pentru castelele din povești, Valea Loarei strălucește intens toamna. Ar fi păcat ca o dată ajuns acolo să nu guști vinul sau să nu vezi cum fac francezii băutura lui Bacchus, într-una din cele mai frumoase destinații din întreaga țară.

7. Laponia, Finlanda

Dacă ești mai curajos și nu te deranjează frigul atât de tare, avem și o destinație mai friguroasă pentru tine. Deși este mai tradițional asociat cu iarna decât cu toamna, Laponia a căpătat un farmec aparte și toamna. Nu numai că aurora boreală este, de fapt, cea mai puternică în această perioadă a anului, dar Rovaniemi – capitala Laponiei – este și plină de copaci care merită admirați pentru culorile sale.

Deși s-ar putea să nu ningă, temperatura tot ar putea ajunge la -2°C.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Apr. 2025, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Războiul comercial dintre SUA și China escaladează din nou. Ministerul Finanțelor din China a anunțat majorarea tarifelor vamale pentru importurile din Statele Unite de la 84% la 125%, ca răspuns la ultimele măsuri agresive impuse de Washington. Într-un mesaj cu subînțeles clar, autoritățile chineze au transmis că nu vor mai răspunde provocărilor viitoare venite din partea fostului președinte Donald Trump, notează The Wall Street Journal.

„Într-un război al tarifelor nu există învingători”, a declarat președintele Xi Jinping într-o întâlnire cu premierul Spaniei, Pedro Sánchez. Xi a subliniat că China se bazează pe forțele proprii și nu se teme de presiuni incorecte, iar în același timp a făcut apel la cooperare cu Uniunea Europeană pentru a combate „intimidarea unilaterală”.

Noua taxă de 125% impusă de Beijing vine ca replică directă la anunțul administrației Trump, care a crescut la rândul său tarifele pentru importurile din China până la 145%, adăugând 125% peste un tarif inițial de 20%. Justificarea americană: lipsa de reacție a Beijingului în combaterea traficului internațional cu fentanil.

Între timp, Trump a amânat pentru 90 de zile aplicarea unor taxe majorate pentru alte țări, însă un nou tarif general de 10% pentru toate importurile a intrat deja în vigoare, iar tarifele de 25% pentru oțelul, aluminiul și autoturismele provenite din Canada și Mexic au fost păstrate.

În 2024, comerțul bilateral dintre SUA și China a însumat 582 miliarde de dolari, China furnizând 13% din totalul importurilor americane. Însă, potrivit The Wall Street Journal, conflictul comercial deja își face simțite efectele: companiile americane anulează comenzi, iar furnizorii chinezi trimit muncitorii în concedii forțate.

Printre cei afectați se numără și Arlen Nerkessyan, importator de echipamente de bucătărie din California, care a declarat că și-a anulat ultima comandă, dar prea târziu: „Dacă nu se încheie acest război, acesta va fi ultimul meu import din China”. El spune că, pentru a supraviețui, va fi nevoit să concedieze majoritatea celor nouă angajați ai săi și să reducă drastic cheltuielile.

Bloomberg notează că și Amazon a suspendat comenzi pentru șezlonguri, scutere, aparate de aer condiționat și alte produse fabricate în China și Asia, în urma anunțului de pe 2 aprilie privind noile tarife.

Escaladarea rapidă a conflictului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea efecte globale masive, afectând lanțurile de aprovizionare și accelerând procesul de decuplare economică între SUA și China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU