Se scumpește lumina! Până la sfârșit de an putea avea tarife noi

26 Oct. 2022, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 11:59 // Actual //  Lupu Eduard

Energia electrică se va scumpi urmare schimbării surselor de energie. Acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada imediat următoare, a declarat fostul director ANRE, Octavian Calmîc.

„Achizițiile de energie electrică, inclusiv cele care au loc la bursa din România au loc cu plata în avans. Energocom trebuie să aibă lichidități pentru a achita în avans acele procurări de la OPCOM din România. Ele pot să aibă din două surse. De la furnizori sau de la companiile licențiate care cumpără această energie și o distribuie ulterior la consumatori. Respectiv trebuie să aibă un tarif care să acopere aceste achiziții. Sau altă soluție, lichidități de la stat. Nu există alte surse de acoperire a achizițiilor. La etapa actuală tarifele nu acoperă acel volum de lichidități, de aceea va fi nevoie de o injectare suplimentară de lichidități din partea statului”, a explicat Calmîc la emisiune „Puterea a patra”.

Potrivit lui, este inevitabil că acești bani vor trebui întorși or, recuperarea se face doar prin tarife. Când, e greu de spus, totul ține de prețul de achiziție a energii și care va fi cantitatea. „Prețul de achiziție pe piața română este de 2,5 ori mai mar e față de prețul mediu actual, respectiv trebuie să ne așteptăm la o majorare. Nu cred că 8 lei Kw/h este un preț adecvat. Sigură că va fi mai marte de 3,15 lei Kw/h cât este în prezent. Mult depinde de intervenția statului să compenseze diferența prețului de achiziție. A mai fost așa ceva, la începutul anului, în luna februarie când a crescut prețul de achiziție Guvernul a decis să compenseze furnizorii de energie electrică cu 300 – 400 mil. de lei. a fost un efect de moment”, a punctat Calmîc.

Fostul director ANRE susține că este foarte riscant ca tarifele să fie majorate până la 1 decembrie. Majorarea trebuie să fie promptă o dată cu schimbarea surselor de aprovizionare cu energie electrică. Sunt măsuri nepopulare, dar Guvernul trebuie să vină cu măsuri de compensare ca să tempereze riscurile pentru populația vulnerabilă și să scoată acea presiune de sărăcie energetică a populație.

În prezent, consumatorii Premier Energy achită un tarif de 3,15 lei Kw/h, iar cei din nordul țării – 3,21 lei Kw/h.

 

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău