După o dispută politică internă, Africa de Sud a decis ce va face cu super-iahtul unuia dintre oligarhii ruși

26 Oct. 2022, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Oct. 2022, 10:37 // Actual //  Lupu Eduard

Africa de Sud s-a decis să permită miliardarului rus Alexei Mordașov, vizat de sancţiunile occidentale, să îşi andocheze în Cape Town iahtul de 521 milioane de dolari, transmite BBC. Liderii opoziției au cerut guvernului să confiște vasul de lux, dar autoritățile au transmis că nu văd „niciun motiv” pentru a se conforma sancţiunilor occidentale. 

Vasul în valoare de 521 milioane de dolari, care aparţine lui Alexei Mordașov – un aliat al liderului rus Vladimir Putin – a părăsit Hong Kong la începutul acestei săptămâni.

Liderii opoziţiei sud-africane au îndemnat guvernul să confişte iahtul lung de 141 m, numit The Nord, dar un purtător de cuvânt al preşedintelui Cyril Ramaphosa a declarat că acesta nu vede „niciun motiv” pentru a se conforma sancţiunilor occidentale.

„Africa de Sud nu are nicio obligaţie legală de a respecta sancţiunile impuse de SUA şi UE”, a declarat, marţi, Vincent Magwenya reporterilor din Pretoria.

„Obligaţiile Africii de Sud în ceea ce priveşte sancţiunile se referă doar la cele care sunt adoptate în mod specific de către Naţiunile Unite”, a adăugat Magwenya, precizând că Mordașov nu se află sub nicio sancţiune ONU.

Ţările occidentale şi aliaţii lor au impus sancţiuni împotriva a peste 1.000 de persoane şi întreprinderi ruseşti ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Până în prezent, guvernul lui Ramaphosa a evitat să critice direct Rusia, abţinându-se la mai multe voturi ale ONU care au condamnat în mod expres războiul. De asemenea, Pretoria a făcut apel la o soluţie negociată pentru a pune capăt conflictului.

Luni, primarul oraşului Cape Town, Geordin Hill-Lewis – membru al partidului de opoziţie Alianţa Democratică – a îndemnat oficialii să blocheze intrarea superiahturilor, scriind pe Twitter că nu ar putea fi „niciun loc în oraşul nostru pentru complici şi susţinători ai războiului lui Putin”.

Nu este clar dacă Mordașov se află de fapt la bordul navei. Vorbind duminică pentru presa locală, Hill-Lewis a sugerat că miliardarul călătorea pe iahtul său, dar săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al oligarhului a declarat pentru Bloomberg News că acesta se afla la Moscova de când iahtul său a ajuns în Hong Kong.

Guvernul din Hong Kong a oferit recent justificări similare atunci când a refuzat să împiedice intrarea superiahturilor, şeful executivului, John Lee, afirmând că oraşul va fi responsabil faţă de sancţiunile ONU, dar nu faţă de cele „unilaterale” impuse de „jurisdicţii individuale”.

Înainte de război, Mordașov era cel mai bogat om din Rusia

În vârstă de 57 de ani, acesta şi-a construit o avere de aproximativ 29,1 miliarde de dolari (25,92 miliarde de lire sterline) prin intermediul companiei sale siderurgice şi miniere Severstal.

La începutul conflictului, el a fost vizat de sancţiuni occidentale extinse din cauza legăturilor sale cu Putin, dar miliardarul a pus la îndoială valoarea acestor măsuri, spunând că nu s-a implicat în politica rusă şi că menţine o influenţă redusă la Kremlin.

Mordașov a pierdut deja una dintre navele sale mai mici, Lady M, de 215 picioare, din cauza sancţiunilor occidentale, după ce a fost confiscată de poliţia italiană în martie.

Una dintre cele mai extravagante ambarcaţiuni din lume

Se crede că The Nord este cel mai mare bun iaht al său. Vasul este mai mare decât un teren de fotbal şi este descris ca fiind una dintre cele mai extravagante ambarcaţiuni din lume, potrivit Forbes.

La scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, iahtul – care dispune de două platforme pentru elicoptere, o piscină şi un cinematograf – a părăsit Seychelles pentru portul Vladivostok, situat în extremitatea estică a Rusiei. Mutarea a fost văzută ca o încercare de a evita soarta lui Lady M, dar experţii spun că proprietarii precum Mordașov se confruntă cu probleme serioase în găsirea unor porturi internaţionale capabile să întreţină super-iahturile. Cele mai multe sunt în Europa, unde navele ar fi confiscate imediat.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău