Apple va lansa în luna noiembrie sistemul de comunicare prin satelit pentru iPhone 14

11 Nov. 2022, 08:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 08:28 // Actual //  Lupu Eduard

Apple va investi sume importante de bani în Emergency SOS, sistemul de comunicare prin satelit pentru iPhone 14, care urmează a fi disponibil cândva în luna noiembrie.

Una dintre cele mai importante noi facilităţi pe care Apple le-a promis în momentul în care a prezentat seria iPhone 14 va fi disponibilă din această lună, anunţă compania americană.

Cu Emergency SOS funcţional, utilizatorii vor putea trimite mesaje scrise de urgenţă din zone lipsite de acoperirea semnalului furnizat de infrastructura terestră de comunicare.

De asemenea, tot prin conexiunea la satelit, utilizatorii vor putea folosi aplicaţia Find My pentru a trimite poziţia geografică în care se află.

Funcţia este, deocamdată, disponibilă doar pe iPhone 14 şi iPhone 14 Pro şi funcţionează doar în Statele Unite şi Canada. Aceasta va fi gratuită doar în primii doi ani.

Apple va investi 450 de milioane de dolari în infrastructura necesară comunicării prin satelit, o parte mare din aceşti bani mergând către partenerul Globalstar. Emergency SOS va folosi sateliţii Globalstar şi peste 300 din angajaţii Globalstar se vor ocupa de funcţionarea serviciului lansat de Apple.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 10:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 10:19 // Actual //  Lupu Eduard

Universitățile din Chișinău își explorează posibilitatea de a se uni pentru a forma o instituție academică mai puternică și mai competitivă în regiune. Discuția incipientă privind fuziunea dintre Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat a atras atenția și interesul comunității academice și al opiniei publice.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8 că rectorii celor două universități au început discuțiile preliminare, iar o discuție mai profundă urmează să fie purtată cu profesorii și personalul academic. Cu toate acestea, procesul va fi unul complex și necesită sprijinul majorității membrilor ambelor instituții.

„Potențialele avantaje ale fuziunii sunt remarcabile, inclusiv creșterea competitivității în plan regional și devenirea unei dintre cele mai mari universități din spațiul românesc. De asemenea, o posibilă fuziune ar asigura existența unei oferte educaționale comprehensive, fără suprapuneri între specializările celor două universități”, a spus Perciun.

Ministrul Educției a spus că este salutabil că inițiativa pentru fuziune vine din partea rectorilor, semnificând un nivel de maturitate și asumare în mediul academic. Cu toate acestea, deciziile finale nu vor fi luate în grabă, iar procesul de consultare cu colectivele universitare nu va fi unul simplu.

Se estimează că o decizie cu privire la fuziune ar putea fi luată nu mai târziu de începutul anului viitor, după o analiză atentă și consultări extinse.

Ieri, 30 aprilie, rectorul Universități Tehnice, Viorel Bostan, în cadurul unei ședințe de la Guvern, a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău