Războiul din Ucraina pregătește Rusia pentru un viitor sumbru

11 Nov. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 05:24 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a invadat o țară pe baza unor presupuneri greșite a unei posibile victorii. Recruții sunt trimiși să lupte cu un adversar foarte motivat, finanțat de SUA și de aliații săi. Războiul Uniunii Sovietice în Afganistan și războiul actual al Rusiei în Ucraina au asemănări în planificarea și execuția lor.

Rolul Afganistanului în colapsul sovietic și consecințele acestuia sugerează modul în care războiul din Ucraina ar putea grăbi schimbarea în Rusia – sau ar putea adânci ciclul de umilire și răzbunare care a pecetluit stăpânirea lui Putin.

Decizia sovietică de a invada Afganistan a fost determinată de concurența cu SUA și China pentru statele din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Când revoluționarii marxişti au preluat Afganistanul în 1978 s-au luptat să mențină controlul, aliații lor sovietici au bănuit că SUA ar putea încerca să folosească țara ca bază de operațiuni în Golful Persic.

După ce forțele speciale sovietice l-au asasinat pe liderul afgan Hafizullah Amin, pe 27 decembrie 1979, prima pagină a Pravda a susținut că este un agent CIA. În primii ani ai războiului, rapoartele au recunoscut prezența unui „contingent limitat de trupe sovietice”, cărora li s-a arătat că plantează copaci și distribuie medicamente.

Cu toate acestea, în culise, costurile crescânde ale războiului i-au făcut pe liderii sovietici să fie din ce în ce mai reticenți să folosească forța în altă parte. Când șeful KGB, Iuri Andropov, a decis să nu invadeze Polonia pentru a suprima mișcarea comercială Solidaritatea în 1980, el a spus că acea „cotă de intervenții în străinătate a fost epuizată”.

Acoperirea media a războiului a explodat la sfârșitul anilor 1980, când relaxarea cenzurii de către Mihail Gorbaciov a dezvăluit atrocitățile împotriva civililor și consumul de droguri. Echipa lui Gorbaciov a făcut o ultimă încercare de a îmbunătăți situația din Afganistan înainte de a accepta să condițiile nefavorabile de la Acordurile de la Geneva din 1988. Ultimele forțe sovietice au părăsit Afganistanul pe 15 februarie 1989.

Războiul din Ucraina

Războiul lui Putin din Ucraina nu merge la fel de rău cum a fost ocupația sovietică a Afganistanului — dar a lăsat suficiente distrugeri în urma sa. Mai mulți soldați ruși au căzut pe parcursul a opt luni în Ucraina – până la 80.000 de morți sau răniți, conform estimărilor Departamentului de Apărare al SUA – decât s-a întâmplat în ​​decurs de 10 ani în Afganistan.

Odată cu impactul crescând al sancțiunilor occidentale și haosul „mobilizării parțiale” – în care unii bărbați ruși au fost luați de pe stradă și trimiși pe front – războiul a devenit din ce în ce mai imposibil de ignorat, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău