Războiul din Ucraina pregătește Rusia pentru un viitor sumbru

11 Nov. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 05:24 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a invadat o țară pe baza unor presupuneri greșite a unei posibile victorii. Recruții sunt trimiși să lupte cu un adversar foarte motivat, finanțat de SUA și de aliații săi. Războiul Uniunii Sovietice în Afganistan și războiul actual al Rusiei în Ucraina au asemănări în planificarea și execuția lor.

Rolul Afganistanului în colapsul sovietic și consecințele acestuia sugerează modul în care războiul din Ucraina ar putea grăbi schimbarea în Rusia – sau ar putea adânci ciclul de umilire și răzbunare care a pecetluit stăpânirea lui Putin.

Decizia sovietică de a invada Afganistan a fost determinată de concurența cu SUA și China pentru statele din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Când revoluționarii marxişti au preluat Afganistanul în 1978 s-au luptat să mențină controlul, aliații lor sovietici au bănuit că SUA ar putea încerca să folosească țara ca bază de operațiuni în Golful Persic.

După ce forțele speciale sovietice l-au asasinat pe liderul afgan Hafizullah Amin, pe 27 decembrie 1979, prima pagină a Pravda a susținut că este un agent CIA. În primii ani ai războiului, rapoartele au recunoscut prezența unui „contingent limitat de trupe sovietice”, cărora li s-a arătat că plantează copaci și distribuie medicamente.

Cu toate acestea, în culise, costurile crescânde ale războiului i-au făcut pe liderii sovietici să fie din ce în ce mai reticenți să folosească forța în altă parte. Când șeful KGB, Iuri Andropov, a decis să nu invadeze Polonia pentru a suprima mișcarea comercială Solidaritatea în 1980, el a spus că acea „cotă de intervenții în străinătate a fost epuizată”.

Acoperirea media a războiului a explodat la sfârșitul anilor 1980, când relaxarea cenzurii de către Mihail Gorbaciov a dezvăluit atrocitățile împotriva civililor și consumul de droguri. Echipa lui Gorbaciov a făcut o ultimă încercare de a îmbunătăți situația din Afganistan înainte de a accepta să condițiile nefavorabile de la Acordurile de la Geneva din 1988. Ultimele forțe sovietice au părăsit Afganistanul pe 15 februarie 1989.

Războiul din Ucraina

Războiul lui Putin din Ucraina nu merge la fel de rău cum a fost ocupația sovietică a Afganistanului — dar a lăsat suficiente distrugeri în urma sa. Mai mulți soldați ruși au căzut pe parcursul a opt luni în Ucraina – până la 80.000 de morți sau răniți, conform estimărilor Departamentului de Apărare al SUA – decât s-a întâmplat în ​​decurs de 10 ani în Afganistan.

Odată cu impactul crescând al sancțiunilor occidentale și haosul „mobilizării parțiale” – în care unii bărbați ruși au fost luați de pe stradă și trimiși pe front – războiul a devenit din ce în ce mai imposibil de ignorat, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

01 Mart. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:35 // Actual //  bani.md

Așteptarea a luat sfârșit! Cel mai anticipat film al anului – blockbusterul „Dune Partea II” a fost lansat, în avanpremieră, la Cineplex! Pe data de 28 februarie, primii spectatori au trăit experiența unică, pe care doar „Dune: Partea II”, o poate oferi.

Ecranizarea continuă firul narativ al primei părți, „Dune”, lansată în anul 2021 și deținătoare a 6 premii Oscar Academy Awards.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău