Războiul din Ucraina pregătește Rusia pentru un viitor sumbru

11 Nov. 2022, 05:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 05:24 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a invadat o țară pe baza unor presupuneri greșite a unei posibile victorii. Recruții sunt trimiși să lupte cu un adversar foarte motivat, finanțat de SUA și de aliații săi. Războiul Uniunii Sovietice în Afganistan și războiul actual al Rusiei în Ucraina au asemănări în planificarea și execuția lor.

Rolul Afganistanului în colapsul sovietic și consecințele acestuia sugerează modul în care războiul din Ucraina ar putea grăbi schimbarea în Rusia – sau ar putea adânci ciclul de umilire și răzbunare care a pecetluit stăpânirea lui Putin.

Decizia sovietică de a invada Afganistan a fost determinată de concurența cu SUA și China pentru statele din Africa, Asia și Orientul Mijlociu. Când revoluționarii marxişti au preluat Afganistanul în 1978 s-au luptat să mențină controlul, aliații lor sovietici au bănuit că SUA ar putea încerca să folosească țara ca bază de operațiuni în Golful Persic.

După ce forțele speciale sovietice l-au asasinat pe liderul afgan Hafizullah Amin, pe 27 decembrie 1979, prima pagină a Pravda a susținut că este un agent CIA. În primii ani ai războiului, rapoartele au recunoscut prezența unui „contingent limitat de trupe sovietice”, cărora li s-a arătat că plantează copaci și distribuie medicamente.

Cu toate acestea, în culise, costurile crescânde ale războiului i-au făcut pe liderii sovietici să fie din ce în ce mai reticenți să folosească forța în altă parte. Când șeful KGB, Iuri Andropov, a decis să nu invadeze Polonia pentru a suprima mișcarea comercială Solidaritatea în 1980, el a spus că acea „cotă de intervenții în străinătate a fost epuizată”.

Acoperirea media a războiului a explodat la sfârșitul anilor 1980, când relaxarea cenzurii de către Mihail Gorbaciov a dezvăluit atrocitățile împotriva civililor și consumul de droguri. Echipa lui Gorbaciov a făcut o ultimă încercare de a îmbunătăți situația din Afganistan înainte de a accepta să condițiile nefavorabile de la Acordurile de la Geneva din 1988. Ultimele forțe sovietice au părăsit Afganistanul pe 15 februarie 1989.

Războiul din Ucraina

Războiul lui Putin din Ucraina nu merge la fel de rău cum a fost ocupația sovietică a Afganistanului — dar a lăsat suficiente distrugeri în urma sa. Mai mulți soldați ruși au căzut pe parcursul a opt luni în Ucraina – până la 80.000 de morți sau răniți, conform estimărilor Departamentului de Apărare al SUA – decât s-a întâmplat în ​​decurs de 10 ani în Afganistan.

Odată cu impactul crescând al sancțiunilor occidentale și haosul „mobilizării parțiale” – în care unii bărbați ruși au fost luați de pe stradă și trimiși pe front – războiul a devenit din ce în ce mai imposibil de ignorat, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău