Câștigarea Cupei Mondiale ar putea da un impuls economiei Argentinei

16 Dec. 2022, 15:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Dec. 2022, 15:24 // Actual //  MD Bani

Argentina este mai bine plasată, în comparaţie cu Franţa, pentru a culege beneficiile economice care decurg în mod normal de pe urma câştigării Cupei Mondiale la fotbal, susţine un cercetător care a studiat datele statistice, transmite Bloomberg.

În mod normal, ţările câştigătoare ale Cupei Mondiale înregistrează o creştere economică suplimentară de 0,25 puncte procentuale în cele două trimestre care urmează după încheierea turneului, arată un studiu publicat recent de Marco Mello de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Principalul efect este o creştere a exporturilor pentru că o câştigătoare a Cupei Mondiale beneficiază de o mai mare vizibilitate internaţională, a precizat Marco Mello. Analizele acestuia arată că, de exemplu, Brazilia a înregistrat o creştere semnificativă a vânzărilor sale în străinătate după câştigarea ediţiei din 2022 a Cupei Mondiale, scrie Agerpres.

Marco Mello este de părere că dintre cele două ţări care vor disputa finala de duminică, o partidă care ar urma să fie urmărită de o jumătate dintre locuitorii planetei, Argentina, care are un profil de exportator similar cu cel al Braziliei, are şanse mai mari de a beneficia de un impuls similar dacă va câştiga finala.

„Dintre cele două finaliste, cele mai mari şanse, pentru a culege beneficii similare cu cele ale Braziliei, le are Argentina şi nu Franţa”, susţine Marco Mello. De asemenea, „pentru Franţa este posibil să fie un efect mai puţin pronunţat pentru că această ţară este deţinătoarea titlului, deci nu ar fi o surpriză aşa de mare”.

Pe de altă parte, Marco Mello atrage atenţia asupra faptului că ediţia din acest an a Cupei Mondiale are loc într-o perioadă a anului diferită faţă de ediţiile precedente, ceea ce este posibil să modifice eventualele beneficii economice care ar decurge din câştigarea turneului.

Studiile anterioare au arătat că un succes la cel mai mare eveniment sportiv al paletei poate stimula creşterea economică. Chiar şi ajungerea în faza sferturilor de finală poate contribui la majorarea exporturilor şi diversificarea schimburilor comerciale, arată un studiu din 2014, ceea ce ar fi o veste bună pentru semifinalistele surpriză din acest an, Maroc şi, într-o mai mică măsură Croaţia.

Cu toate acestea, contextul economic actual nu este unul încurajator pentru niciuna dintre cele două finaliste. Franţa se confruntă cu o criză energetică şi un val de greve. Argentina are o inflaţie de aproape 100% şi suferă de asemenea de pe urma unei secete care riscă să conducă la diminuarea exporturilor de produse agricole în anul următor.

Istoria sugerează că problemele economice pre-existente pot limita eventualele avantaje care ar decurge din câştigarea Cupei Mondiale la fotbal, avertizează Marco Mello. „Dacă există o ţară care la ultimele ediţii ale Cupei Mondiale nu a beneficiat atât de mult de pe urma câştigării trofeului aceasta este Spania, în anul 2010, când a avut loc o criză a datoriilor suverane. Criza costurilor de trai şi posibila recesiune care se apropie ar putea masca eventualele efecte ale câştigării Cupei Mondiale”, a spus Marco Mello.

Franţa va juca duminică împotriva Argentinei pentru titlul mondial (Lusail Stadium – Al Daayen, 17:00), în timp ce Croaţia va înfrunta Marocul sâmbătă în finala mică (Khalifa International Stadium – Ar-Rayyan, 17:00). 

Realitatea Live

12 Apr. 2025, 11:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
12 Apr. 2025, 11:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, avertizează că Republica Moldova se îndreaptă inevitabil spre reluarea achiziției de energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, după ce alternativele promise de autorități nu s-au materializat. În cadrul unei emisiuni la Rlive, Parlicov a criticat lipsa de acțiune a guvernului în ceea ce privește implementarea soluțiilor tehnice deja aprobate.

„După ce Gazprom singur a renunțat la furnizarea de gaz în stânga Nistrului de la 1 ianuarie, care mai este sensul să înaintăm condiționalități care nu sunt respectate? Mă refer la repornirea industriei din stânga Nistrului. Vedem că a revenit perioada caldă, dar volumele de gaz livrate în stânga Nistrului sunt aceleași”, a declarat Parlicov.

Potrivit acestuia, în absența unor progrese concrete privind instalarea surselor alternative de generare electrică, Moldova nu are decât o singură opțiune viabilă pe termen scurt: revenirea la energia de la MGRES – centrala de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Următorul pas, în lipsa unei soluții, e clar: decizia CSE din 16 ianuarie prevedea instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, cu o capacitate totală de 100 MW. Nu s-a făcut absolut nimic. Soluția există, din punct de vedere tehnic este posibilă, iar din punct de vedere financiar putea fi rezolvată cu sprijinul UE. Și totuși, autoritățile nu au făcut nimic. Mesajul este clar: deși nu avem alte opțiuni, vom reveni la Cuciurgan”, a punctat fostul ministru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU