Republica Moldova a reușit să intimideze Rusia! Importă gaze naturale din România

22 Dec. 2022, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2022, 10:28 // Actual //  bani.md

România este astăzi exportator net de gaze, pentru prima dată în ultimul an și în premieră pentru sezonul de iarnă, din Bulgaria, intrând 11,4 milioane mc, în timp ce în Ungaria ajung 6 milioane mc, iar alți 6,4 milioane mc în Republica Moldova, relevă date analizate de Profit.ro.

Cel puțin pe timp de iarnă, România este, de regulă, importator net de gaze, consumul curent fiind acoperit din producția internă, extrageri din depozite și importuri.

Astăzi, producția autohtonă, de 24,1 milioane mc, și extragerile din depozite, de 22,6 milioane mc, sunt suficiente pentru acoperirea consumului curent, un milion de mc din aceste surse, pe lângă cele 11,4 milioane din importuri, luând calea exportului, în Ungaria și Republica Moldova.

Prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, România exportă 6 milioane mc în Ungaria, iar în Republica Moldova ajung 2,1 milioane mc prin punctul de interconectare de la Ungheni și 4,3 milioane mc prin cel de la Isaccea (via Ucraina).

Importurile de 6,4 milioane mc efectuate prin România sunt menite a alimenta Chișinăul și partea de vest a Republicii Moldova, care nu mai sunt alimentate cu gaz rusesc provenit direct de la Gazprom, care ajunge exclusiv în Transnistria.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a declarat recent vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, vineri, ca, pentru luna decembrie, furnizorul MoldovaGaz să cumpere 100 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la societatea Energocom, compania de stat mandatată să achiziționeze gaze și energie de pe piețele regionale, la prețul mediu de 1108,61 de dolari pentru mia de metri cubi.

După înțelegerea cu Energocom, gazul cumpărat de Republica Moldova de la gigantul rus de stat Gazprom va fi furnizat regiunii separatiste transnistrene, loială Kremlinului, situată pe malul stâng al Nistrului, care, în schimb, va furniza Chișinăului energie electrică.

Energocom stochează gazele achiziționate în instalații din Ucraina și România, dar, notează Reuters, nu este clar de unde cumpără, la rândul său, gazul.

De altfel, nu este clar nici unde are Energocom gazele depozitate în România.

Republica Moldova cumpără gaze naturale de la Gazprom la un preț de 1.031 dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în luna octombrie, Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova cu 30%, amenințând că va reduce și mai mult volumul acestora. Tot din octombrie, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost majorat cu aproape 30%, ajungând la circa 30 de lei moldovenești pentru un metru cub.

Vicepremierul Andrei Spînu a precizat sâmbătă că, deși prețul pentru gazele cumpărate de la Energocom este mai mare decât cel al Gazpromului, tariful pentru populație nu se va schimba, urmând să fie compensat de stat.

Cele 6 milioane mc de gaze exportate în Ungaria sunt probabil unele de tranzit, Budapesta având semnat un contract cu Gazprom, care îi livrează gazele prin Turk Stream, apoi prin cele 2 rute de transport disponibile, România și Serbia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2025, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Apr. 2025, 16:41 // Actual //  Ursu Victor

lucrăm la alternativele tehnice ca acest scenariu să nu se întâmple, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, solicitat să comenteze posibila revenire la achiziția curentului de la Cuciurgan, în condițiile în care autoritățile nu au întreprins nimic pentru suplinirea instalarea capacităților suplimentare la Chișinău.

Într-o intervenție la Rlive, Parlicov a declarat că, în lipsa instalării surselor suplimentare de generare electrică, singura variantă viabilă pe termen scurt este reînnoirea contractului cu Cuciurgan, centrală aflată sub controlul regimului separatist de la Tiraspol.

„Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 ianuarie prevedea clar instalarea unei turbine pe gaz și a unor motoare cu ardere internă, totalizând 100 MW. Tehnic, este posibil. Finanțarea putea veni din partea Uniunii Europene. Dar nu s-a făcut absolut nimic”, a declarat Parlicov. Potrivit acestuia, inacțiunea autorităților pune în pericol independența energetică a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European