Marile companii crypto se prăbuşesc ca piesele de domino

07 Ian. 2023, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Ian. 2023, 11:19 // Actual //  bani.md

Marile companii crypto se prăbuşesc ca piesele de domino. Creditorul Genesis Global Trading Inc. a concediat 30% din personal şi ia în considerare posibilitatea de a cere falimentul.

Creditorul crypto Genesis Global Trading Inc. a concediat 30% din personalul său şi ia în considerare posibilitatea de a cere falimentul, potrivit unor persoane familiarizate cu problema în cauză, acesta fiind cel mai recent semn al pericolului financiar în care se află creditorul, relatează Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.

Concedierile nu s-au limitat la un singur departament, ci au fost aplicate în întreaga companie, potrivit surselor. Genesis mai are 145 de angajaţi după disponibilizările de joi.

Genesis colaborează cu banca de investiţii Moelis & Co. pentru a-şi evalua opţiunile pentru viitor, inclusiv o potenţială depunere a unei cereri de intrare în faliment.

O purtătoare de cuvânt a Genesis a declarat că firma lucrează alături de consilierii săi „pentru a păstra activele clienţilor şi a duce afacerea mai departe”.

Creditorul crypto a devenit cea mai recentă firmă de active digitale care se luptă pentru supravieţuire. Anul trecut a fost marcat de o serie de falimente cryptografice, în condiţiile în care Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor, dezumflând mare parte a investiţiilor speculative. Eşecurile din sectorul puţin reglementat s-au întins asupra altor companii, demonstrând interconectarea industriei în curs de dezvoltare. Fed a semnalat că va continua să crească ratele. Investitorii se pregătesc pentru mai multă suferinţă în domeniul crypto.

Genesis a suferit pierderi abrupte din cauza împrumuturilor pe care le-a acordat firmei de tranzacţionare Alameda Research, acum dispărută, şi fondului de acoperire cryptografic Three Arrows Capital. Atât Alameda, cât şi Three Arrows au intrat în faliment anul trecut.

„Pe măsură ce continuăm să navigăm printre provocările fără precedent din industrie, Genesis a luat decizia dificilă de a reduce numărul de angajaţi la nivel global. Aceste măsuri fac parte din eforturile noastre continue de a ne mişca afacerea înainte”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Genesis.

Vara trecută, Genesis a redus cu 20% din forţa sa de muncă de 260 de persoane, inclusiv directorul executiv Michael Moro ajungând să demisioneze. Genesis acordase fondului de acoperire Three Arrows un împrumut de 2,4 miliarde de dolari cu o garanţie de 50%. Genesis nu a fost de acord cu această caracterizare, garanţia fiind mai aproape de 80%, potrivit declaraţiilor lui Moro.

Necazurile creditorului s-au adâncit odată cu prăbuşirea FTX. Genesis a împrumutat sute de milioane de dolari firmei de tranzacţionare Alameda Research înainte de implozia acesteia în noiembrie, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Genesis a întrerupt originarea şi răscumpărarea de împrumuturi la 16 noiembrie. Ca urmare a mişcării creditorului, clienţii bursei de cryptomonede Gemini au fonduri de 900 de milioane de dolari blocate la Genesis. Genesis a folosit Gemini ca partener pentru programul său de randament.

Genesis a căutat ajutor sub forma unui împrumut de urgenţă de 1 miliard de dolari de la investitori.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Moldovagaz solicită majorarea tarifului mediu la gaz cu 39,7%, la 14 038 lei/1000 m3, iar noul tarif ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie, potrivit solicitării depusă la ANRE de către companie.

În punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă, tariful solicitat este 11 891 lei/1000 m3, or cu 4 022 lei/1000 m3 sau cu 51,1 % mai mult decât cel în vigoare (7 869 lei/1000 m3), la în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie – 12 938 lei/1000 m3, or cu 4 068 lei/1000 m3 sau cu 45,9 % mai mult decât cel în vigoare (8 871 lei/1000 m3), în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă – 16 173 lei/1000 m3, or cu 4 019 lei/1000 m3 sau cu 33,1 % mai mult decât cel în vigoare (12 154 lei/1000 m3).

În prezent populația achită 13,126 lei (cu TVA) per metru cub de gaz, tarif care a fost ajustat pentru ultima dată în mai 2024.

Ajustarea prețurilor reglementate pentru anul 2024 este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platforma TTF, ţinînd cont de volatilitatea cotațiilor bursiere şi a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

„Calculul proiectului prețurilor reglementate la gazele naturale este efectuat în strictă conformitate cu Metodologia tarifară, reieşind din indicii medii anuali actualizați, cu aplicarea tarifelor reglementate în vigoare de tipul intrare/ieşire pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi serviciul de distribuție a gazelor naturale pe anul 2024, nivelul cheltuielilor prognozate pentru furnizarea gazelor naturale şi a componentei de corectare pentru perioada precedentă. Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale este determinat reieșind din indicii efectivi înregistrați pentru ianuarie-octombrie şi cei prognozați pentru noiembrie-decembrie 2024”, se spune în solicitarea Moldovagaz.

Vadim Ceban, președeintele interimar al Moldovagaz susține că urmare a majorării prețurilor la gaz pe piața internațională devierile tarifare ale companiei se vor ridica la 400 de milioane de lei.

Premierul Dorin Recean a declara la începutul acestei săptămâni că, deși nu putem vorbi despre o reducere a prețurilor la gaz, Guvernul pregătește măsuri necesare pentru a asigura stabilitatea acestora, astfel încât consumatorii să nu fie afectați, indiferent de evoluțiile de pe piața globală.

Ieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală