După ce Guvernul i-a pus lacătul milionarului cerealier, ministerul lui Bolea inspectează silozurile căzute ca muștele

31 Ian. 2023, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Ian. 2023, 14:53 // Actual //  bani.md

Depozitele de păstrare a cerealelor și nutrețurilor combinate vor fi verificate în vederea corespunderii la normele siguranței antiincendiare. În total vor fi supuse controlului 127 depozite de păstrare a cerealelor și nutrețurilor combinate,  gestionate de 41 agenți economici, anunță Ministerul Agriculturii.

Inspectarea silozurilor și depozitelor de păstrare a cerealelor a fost solicitată de prim-ministra Natalia Gavrilița, în contextul incendiilor care au avut loc la aceste construcții, inclusiv, recent, la Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Controalele vor fi realizate de către grupuri comune formate din angajații Agenției pentru Supraveghere Tehnică și din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cu implicarea la necesitate a reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Aceste instituții vor raporta săptămânal despre acțiunile întreprinse și rezultatele verificărilor efectuate.

Autoritățile naționale pledează în continuare pentru cooperare cu agenții economici și cetățenii. În scopul menținerii securității antiincendiare și asigurării securității alimentare a țării, se solicită prudență și respectarea reglementărilor de protecţie împotriva incendiilor.

La 24 ianuarie, Guvernul a anunțat că Trans-Oil activa cu încălcări în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului și a decis sistarea activității Trans-Oil pe teritoriul Portului Giugiulești.

La 15 septembrie, pe teritoriul Portului Goirgiuleşti a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui, cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.

La 13 noiembrie, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii până la 100 de grade, iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

Rezervoarele cu șrot de floarea soarelui aparțin companiei Trans Oil deţinută de milionarul Vaja Jhashi, un om de afaceri georgian născut în Rusia şi stabilit în Republica Moldova. Ea controlează fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălţi, pe care a preluat-o în 2011 şi care a fost evaluată la peste 50 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 10:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 10:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

La data de 30 iunie 2025, Agenția Servicii Publice (ASP) a raportat înregistrarea și luarea în evidență provizorie a 2.428 de agenți economici cu sediul în regiunea transnistreană. Cifra este în creștere cu 22 față de sfârșitul anului 2024 și reprezintă o majorare semnificativă comparativ cu anul 2014, când erau înregistrați doar 1.354 de întreprinzători – de aproximativ 1,8 ori mai puțini.

În primele șase luni ale anului curent, companiile din stânga Nistrului au achitat circa 80,4 milioane de lei în taxe vamale pentru importul de mărfuri, fapt ce reflectă integrarea lor tot mai pronunțată în sistemul vamal național și contribuie la consolidarea unui spațiu economic unic. În tot anul 2024, valoarea taxelor achitate a fost de 196,2 milioane de lei.

Agenții economici din raioanele de est și din municipiul Bender, înregistrați la ASP, desfășoară activități de comerț exterior utilizând certificate de origine eliberate în conformitate cu standardele internaționale și legislația națională. Potrivit datelor Camerei de Comerț și Industrie și ale Serviciului Vamal, în primul semestru al anului 2025 au fost eliberate 847 de certificate de tip „EUR.1”, 12 certificate „Forma A”, 241 certificate „CT-1” și 431 certificate „Forma C”.

Această evoluție indică un proces constant de reintegrare economică a regiunii transnistrene în cadrul legal și fiscal al Republicii Moldova, în linie cu angajamentele asumate pe plan intern și internațional. De asemenea, ea confirmă că apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană aduce beneficii concrete pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA