Putin a eșuat în tentativa de distrugere a sistemului energetic ucrainean, susțin serviciile secrete britanice

09 Apr. 2023, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Apr. 2023, 07:29 // Actual //  bani.md

Campania rusă de degradare a Sistemului Energetic Unit al Ucrainei (UES) în timpul iernii 2022-2023 a eșuat, potrivit serviciilor de informații britanice. Acestea au atras atenția asupra faptului că Federația Rusă desfășoară lovituri cu rază lungă din octombrie 2022, dar atacurile în masă au devenit rare de la începutul lunii martie 2023.

„Loviturile la scară mai mică (mai puțin de 25 de rachete) continuă, dar probabil că vor avea un impact mult mai mic asupra sistemului energetic național ucrainean”, a spus Ministerul britanic al Apărării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Raportul serviciilor secrete britanice spune că operatorii de rețea ucraineni continuă să cumpere transformatoare de schimb și alte componente critice. În același timp, transportul și instalarea acestor componente reprezintă o provocare logistică serioasă, în special transformatoarele de înaltă tensiune care cântăresc cel puțin 100 de tone.

„Situația energetică din Ucraina este pe cale să se îmbunătățească odată cu venirea vremii mai calde. Planificarea și pregătirea pentru iarna viitoare, cel mai probabil, au început deja”, au concluzionat serviciile de informații britanice.

„Ukrenergo” a eliminat toate restricțiile de rețea pentru consumatori și a oprit importul de energie electrică din străinătate. Și președintele consiliului de administrație al companiei, Volodimyr Kudritski, a spus că nu există nicio prognoză privind un deficit în sistemul energetic ucrainean pentru următoarele șase luni.

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ţării, a anunţat vineri ministrul Energiei, Gherman Galuşcenko.

„Reţeaua electrică ucraineană funcţionează de aproape două luni fără nicio restricţie de consum şi cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galuşcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparaţiile au fost un succes.

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucţia infrastructurii energetice distruse şi deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

S-a convenit un export de maximum 400 de megawaţi către reţeaua energetică europeană. Ucraina a fost conectată la reţea cu puţin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galuşcenko, adăugând că,”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piaţa internă a consumatorilor de energie electrică.
În pofida invaziei ruse declanşate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova şi Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile ţintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.
În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ