Hackaton-ul pentru femei „Tehnologii pentru Economia Verde” și-a desemnat câștigătoarele

02 Oct. 2023, 15:14
 // Categoria: Social // Autor:  MD Bani
02 Oct. 2023, 15:14 // Social //  MD Bani

Primul hackaton pentru femei, ce abordează tehnologiile pentru economia verde, a avut loc la Bălți și Comrat, organizat de Tekwill și Asociația Companiilor din Domeniul IT (ATIC). Evenimentul inovator a adus  împreună femeile pasionate de tehnologie și sustenabilitate, având scopul de a dezvolta soluții inedite pentru provocările din domeniul economiei verzi, transformând ideile în acțiuni concrete.

 

Temele care au fost propuse pentru identificarea soluțiilor au fost: managementul deșeurilor și reciclarea, soluții tehnologice pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, colectarea apelor și protejarea surselor de apă, programe educaționale pentru economia verde, afaceri ecologice inovatoare, energie regenerabilă și eficiența energetică.

Șapte echipe și-au prezentat proiectele la hackatonul din Bălți și patru echipe la cel din Comrat. Ideile au fost evaluate conform criteriilor de inovație, relevanță pentru economia verde, relevanță socială, fezabilitate, impact asupra mediului și utilitate.

La ediția de la Bălți premiul mare a fost acordat echipei Eco Mobilă care au propus o soluție de reutilizare a deșeurilor din plastic pentru fabricarea mobilei. Locul doi a revenit echipei Eco Tech, care a venit cu ideea lansării unei aplicații de gestionare a deșeurilor, pentrua încuraja utilizatorii să reducă producerea de deșeuri și să recicleze mai eficient. Pe locul trei s-a clasat echipa Green Agriculture care a propus o altă aplicație, de această dată dedicată agricultorilor și menită să-i ghideze în agricultura ecologică.
Echipa câștigătoare în cadrul hackatonului de la Comrat este GreEnter, care a venit cu propunerea lansării unui program de educare și creștere a nivelului de conștientizare în școli, destinat elevilor și părinților, și menit să implice activ noua generație în procesul de sortare a deșeurilor. Pe locul doi s-a clasat echipa  EcoHub care a propus crearea unei comunități și a unui hub, în cadrul căruia să se desfășoare evenimente și proiecte legate de economia verde și sustenabilitate. Iar locul trei a revenit echipei Casa Mache cu ideea de producere a mobilei și accesoriilor din paie de hârtie reutilizată.
Hackatonul a reușit să mobilizeze fetele și femeile care doresc să aducă impact real asupra mediului înconjurător, devenind astfel  agente de schimbare active în comunitate, prin generarea unor soluții durabile și inovatoare pentru economia verde, cu contribuții directe la o dezvoltare durabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

17 Mai 2024, 12:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 12:48 // Actual //  Lupu Eduard

Cetăţenii ruşi au cheltuit cel puţin 6,3 miliarde de dolari pe proprietăţi imobiliare din Dubai de la începutul războiului din Ucraina, potrivit unui raport al laboratorului de cercetare al Observatorului Fiscal al UE al Școlii de Economie din Paris.

Potrivit datelor studiate de experți, de la începutul invaziei ruse în Ucraina până la începutul anului 2024, rușii ar putea cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de imobile în Dubai, iar cetățenii ruși au investit încă 3,9 miliarde de dolari pentru achiziția obiectelor în construcție. , în acest din urmă caz ​​s-a făcut doar prima plată de 10-20%, iar costul final poate fi semnificativ mai mare.

Potrivit unor scurgeri de informații pe care le bazează autorii raportului, înainte de începerea războiului, rușii dețineau proprietăți imobiliare în Dubai în valoare de 3,7 miliarde de dolari, doar cetățenii Indiei și Marii Britanii au investit mai mult în emirate decât cetățenii ruși. Autorii raportului notează că cifra de 6,3 miliarde de dolari este o estimare imprecisă, deoarece cercetătorii au folosit o varietate de surse, inclusiv contracte de utilități și contracte de chirie.

Autorii raportului au clarificat că rușii au început să vândă imobilele care au fost achiziționate în 2022–2023. Potrivit Bloomberg, afluxul de oameni și de capital încetinește, iar cei care s-au stabilit în Dubai își reduc investițiile și se întorc în Rusia sau caută oportunități de a se muta în țări mai prielnice vieții.

„Tendința este descendentă”, mai puțini ruși stabilindu-se în Emiratele Arabe Unite, potrivit lui Philippe Amarant, directorul Orientului Mijlociu la Henley & Partners, care prestează servicii de acordare a cetățeniei în schimbul investițiilor: „Unii dintre clienții mei ruși și-au redus investițiile în imobilile din Dubai achiziționate acum doi ani. Și-au lăsat mici investiții aici și s-au întors la Moscova, alții s-au mutat în alte jurisdicții accesibile și foarte atractive, cum ar fi Mauritius. Potrivit companiei imobiliare Betterhomes, deținătorii de pașapoarte rusești, care au ocupat locul 1 în 2022 la achizițiile imobiliare din Emiratele Arabe Unite, au trecut pe locul 3 în 2023.

Potrivit bancherilor care lucrează în Dubai, deși clasa de mijloc în general nu are dificultăți în deschiderea și menținerea conturilor bancare, unii ruși sancționați au fost respinși. Probleme au apărut și pentru cei asociați cu persoane sau funcționari sancționați din Rusia.

O verificare mai amănunțită este acum efectuată în legătură cu companiile rusești. Acest lucru se datorează atât presiunilor din partea Statelor Unite, care încearcă să prevină eludarea sancțiunilor, cât și faptului că, în februarie, Financial Action Task Force (FATF) a scos Emiratele Arabe Unite de pe lista neagră: acum autoritățile încearcă să-și demonstreze angajamentul față de normele FATF. În conformitate cu sancțiunile SUA, reglementările privind persoanele fizice și juridice din Rusia au fost înăsprite în ultimele luni de bănci precum Emirates NBD Bank, Mashreqbank, First Abu Dhabi Bank și filiala din Dubai a băncii de stat egiptene Banque Misr.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău