Hackaton-ul pentru femei „Tehnologii pentru Economia Verde” și-a desemnat câștigătoarele

02 Oct. 2023, 15:14
 // Categoria: Social // Autor:  MD Bani
02 Oct. 2023, 15:14 // Social //  MD Bani

Primul hackaton pentru femei, ce abordează tehnologiile pentru economia verde, a avut loc la Bălți și Comrat, organizat de Tekwill și Asociația Companiilor din Domeniul IT (ATIC). Evenimentul inovator a adus  împreună femeile pasionate de tehnologie și sustenabilitate, având scopul de a dezvolta soluții inedite pentru provocările din domeniul economiei verzi, transformând ideile în acțiuni concrete.

 

Temele care au fost propuse pentru identificarea soluțiilor au fost: managementul deșeurilor și reciclarea, soluții tehnologice pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, colectarea apelor și protejarea surselor de apă, programe educaționale pentru economia verde, afaceri ecologice inovatoare, energie regenerabilă și eficiența energetică.

Șapte echipe și-au prezentat proiectele la hackatonul din Bălți și patru echipe la cel din Comrat. Ideile au fost evaluate conform criteriilor de inovație, relevanță pentru economia verde, relevanță socială, fezabilitate, impact asupra mediului și utilitate.

La ediția de la Bălți premiul mare a fost acordat echipei Eco Mobilă care au propus o soluție de reutilizare a deșeurilor din plastic pentru fabricarea mobilei. Locul doi a revenit echipei Eco Tech, care a venit cu ideea lansării unei aplicații de gestionare a deșeurilor, pentrua încuraja utilizatorii să reducă producerea de deșeuri și să recicleze mai eficient. Pe locul trei s-a clasat echipa Green Agriculture care a propus o altă aplicație, de această dată dedicată agricultorilor și menită să-i ghideze în agricultura ecologică.
Echipa câștigătoare în cadrul hackatonului de la Comrat este GreEnter, care a venit cu propunerea lansării unui program de educare și creștere a nivelului de conștientizare în școli, destinat elevilor și părinților, și menit să implice activ noua generație în procesul de sortare a deșeurilor. Pe locul doi s-a clasat echipa  EcoHub care a propus crearea unei comunități și a unui hub, în cadrul căruia să se desfășoare evenimente și proiecte legate de economia verde și sustenabilitate. Iar locul trei a revenit echipei Casa Mache cu ideea de producere a mobilei și accesoriilor din paie de hârtie reutilizată.
Hackatonul a reușit să mobilizeze fetele și femeile care doresc să aducă impact real asupra mediului înconjurător, devenind astfel  agente de schimbare active în comunitate, prin generarea unor soluții durabile și inovatoare pentru economia verde, cu contribuții directe la o dezvoltare durabilă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 15:29 // Actual //  Ursu Victor

Transportul feroviar, care reprezintă 13,6% din structura totală a mărfurilor transportate, a marcat cele mai mari scăderi în perioada ianuarie-septembrie 2024. Potrivit datelor statistice, volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 32,9%, iar parcursul acestora a înregistrat o reducere și mai semnificativă, de 36,7%.

Această evoluție negativă reflectă dificultățile cu care se confruntă sectorul feroviar în contextul schimbărilor economice și al restructurărilor interne. Printre posibilele cauze ale declinului se numără scăderea cererii pentru transportul feroviar, concurența cu alte moduri de transport și provocările operaționale întâmpinate de „Calea Ferată din Moldova”.

CFM se confruntă cu grave probleme financiare, acumulând datorii salariale de aproximativ 150 milioane de lei. În ceea ce privește infrastructura, situația este alarmantă: din cele 139 de locomotive aflate în dotare, 134 și-au depășit durata de amortizare, iar peste 25% din infrastructura feroviară necesită reparații capitale. În următorii ani, circulația pe mai mult de jumătate din căile ferate ar putea fi suspendată dacă nu se vor lua măsuri urgente.

În ultimul deceniu, CFM a generat pierderi care se apropie de un miliard de lei, cauzate de scăderea continuă a numărului de pasageri, în special pe rutele internaționale, și a volumului de mărfuri transportate. Veniturile sunt în scădere constantă, iar costurile salvării CFM sunt estimate la câteva sute de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală