Nervozitate tot mai mare în bârlogul Gazpromului cu privire la audit! Parlicov: Pentru noi rămâne un document valabil

13 Nov. 2023, 19:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Nov. 2023, 19:43 // Actual //  bani.md

În cadrul ședinței Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz” din 2 noiembrie curent, reprezentanții Gazprom și-au exprimat poziția față de auditul datoriilor istorice, pretinse de SAP Gazprom de la compania fiică din Moldova. Pentru noi, acesta rămâne un document valabil, iar Guvernul se va baza pe concluziile auditului în discuțiile ulterioare cu Gazprom, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov.

Parlicov spune că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom.

„Între timp, vom încerca să facem claritate pe o serie de aspecte menționate în raport, pe care însă auditorii nu s-au putut pronunța în fond, din cauza lipsei documentelor în cadrul Moldovagaz, în special ce țin de datoria formată înainte de anul 2003. Este vorba de contribuția Republicii Moldova la formarea SA Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii. La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, se mai arată în declarația ministrului Parlicov.

Într-un comunicat de presă, Moldovagaz spune că în ședința din 2 noiembrie, Consiliul de administrare al companiei nu a aprobat raportul de audit al datoriilor istorice. Împotrivă s-au pronunțat 4 din cei 6 membri ai Consiliului de Administrare, care reprezintă acționarul majoritar – Gazprom, potrivit informațiilor Moldovagaz.

Potrivit rezultatelor auditului, făcute publice în data de 6 septembrie, datoria Moldovagaz față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, ar constitui 709 milioane de dolari, însă pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari din datorie nu este executabilă.

Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari. „Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”, declara la acea vreme ministrul Energiei Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința publică de astăzi, majorarea tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare în cazul mai multor operatori din Republica Moldova. Printre aceștia se numără Î.M. Regia „Apă-Canal Bălți”, Î.I.S. „Acva Nord” și S.A. „Operator Regional Apă-Canal Hîncești”.

ANRE precizează că deciziile reflectă un compromis între sustenabilitatea financiară a operatorilor și protecția consumatorilor, fiind aplicată o analiză detaliată a costurilor reale, cu excluderea cheltuielilor nejustificate.

Pentru consumatorii casnici din municipiul Bălți, tariful pentru un metru cub de apă a fost majorat de la 18,59 lei la 26,96 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 45%. Operatorul solicitase un tarif de 33,43 lei/m³, însă ANRE a eliminat din calcul costurile aferente pierderilor excesive de apă, investițiilor neautorizate și consumului energetic nejustificat.

Noua valoare ține cont de devieri tarifare acumulate în ultimii ani și este menită să contribuie la stabilizarea financiară a întreprinderii.

În cazul Întreprinderii de Stat „Acva Nord”, care furnizează apă în regim de redistribuire, ANRE a aprobat un nou tarif de 6,09 lei/m³, comparativ cu 4,05 lei/m³, tarif stabilit în urmă cu mai bine de 10 ani.

Autoritatea a justificat ajustarea prin majorarea costurilor operaționale, în special cele legate de energia electrică. Totodată, au fost excluse cheltuieli neeligibile, precum taxele de poluare peste limitele legale și amortizările unor investiții fără avizele necesare.

Pentru anul 2025, Operatorul Regional Apă-Canal Hîncești a primit aprobarea ANRE pentru cheltuieli totale de 17,16 milioane lei. Totuși, autoritatea a diminuat bugetul solicitat de operator cu peste 1,4 milioane lei, prin excluderea unor servicii și materiale neconforme, a cheltuielilor administrative exagerate și a investițiilor fără legătură cu serviciul reglementat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO